Skip to main content

Benieuwd hoe een werkdag eruit ziet van een service coördinator bij LG Electronics? Lees het hier!

Naam: Martijn Bosman
Functie: Service Coördinator LG Electronics Benelux

Hoe ben je in dit vak terechtgekomen?

Ik ben er eigenlijk ingerold. Een familielid van mij werkte in de koeltechniek en daar zochten ze op een gegeven moment iemand die handig was. Ik heb eerst bij een calamiteitenbedrijf gewerkt, daardoor zat die handigheid er al vroeg in. Via de Havo, Mavo, weer Havo en vervolgens de Pabo ben ik in de wereld van de koeltechniek beland. Ik heb dus geen technische opleiding genoten, maar heb alles in de praktijk geleerd. Eerst ging ik mee met onderhoudsklussen. Daarbij werd vaak op de achterkant van een servetje koeltechnische tekeningen gemaakt, of het principeschema, zo heb ik het geleerd. Met dat als uitgangspunt heb ik vervolgens opleidingen zoals STEK, elektrisch schakelen en andere relevante opleidingen gevolgd. Toen ik me verder wilde ontwikkelen ben ik bij Centercon terechtgekomen, waar ze servicemedewerkers voor LG airco zochten. Vanaf 2007 heb ik daar geholpen de serviceorganisatie op te bouwen. Eerst buiten, daarna heb ik de binnendienst en bijbehorende buitendienst opgezet. Dat is langzaamaan gegroeid, vervolgens is de hele serviceorganisatie in 2011 door LG overgenomen om nog betere service te kunnen verlenen. Sinds ik in 2011 bij LG Benelux in Amstelveen ben gaan werken zitten we nog dichter op het vuur en krijgen we sneller antwoorden.

 

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Ik ben verantwoordelijk voor de dagelijkse coördinatie en beheer de planning. Zo verwerk ik de bezoekrapporten en geef ik daar opvolging aan. Dit houdt in dat ik de installateur informeer, een nieuwe afspraak in plan en onderdelen bestel. Indien nodig maak ik ook de facturen op. Daarnaast ben ik het eerste aanspreekpunt van de buitenmensen. Als zij ergens niet uitkomen dan komen ze bij mij terecht. Natuurlijk bied ik ook telefonische ondersteuning op de drukke momenten - de hotline is erg belangrijk binnen deze functie. Ook technische trainingen aan installateurs geven en presenteren op evenementen hoort erbij, net als de financiële afhandeling van facturatie van serviceverzoeken, van zowel de servicemonteurs als de installateur. LG België en Nederland rapporteren aan Martin Pennings, de Service Manager.

 

Wat valt je op in de markt van klimaatsystemen?

Doordat de systemen complexer worden en het kennisniveau daalt wordt er veel vaker beroep gedaan op onze kennis en knowhow. We zitten in een vervangingsmarkt, huidige systemen zijn nu tien tot twaalf jaar oud. De kennis is er tegenwoordig een stuk minder; zodra er dan een storing is wordt onze hulp gevraagd, terwijl installateurs natuurlijk ook niet alles van alle merken kunnen weten. De installatie wordt steeds makkelijker door bijvoorbeeld plug-and-play oplossingen, maar de serviceverlening en het onderhoud worden steeds complexer. De regeltechnieken in de installatie zijn nou eenmaal uitgebreider dan ooit tevoren. De vraag naar technisch personeel is groot, iedereen zoekt naar goede mensen. Voor deze functie is er ook niet echt een specifieke opleiding, mensen leren in deze beroepsgroep veelal in de praktijk. Het is dan ook ontzettend lastig om goed personeel te krijgen.

 

Wat vind jij het mooiste aan jouw vak?

Dat is toch wel de enorme hoeveelheid vragen die wij op een dag krijgen. Serviceverlening zit in je bloed, of dat zit het niet. Maar het feit dat ik aan het einde van de dag weer een grote groep installateurs heb geholpen geeft waanzinnig veel voldoening. Bij ons is service geen afdeling, maar een mentaliteit. Dat geldt voor het hele team. Je hebt te maken met water, elektra en druk, het brengt veel verschillende facetten met zich mee. Dat maakt het heel interessant. Wanneer je al zo lang bij een bepaald merk zit heb je veel kennis en kunde van je product – het delen van deze kennis geeft bergen energie. Daarbij vind ik ook het contact met de installateur erg leuk, bijvoorbeeld bij het helpen van de installateur om zelfstandig onderdelen te bestellen. Wanneer hij er niet uitkomt, dan kan hij ons bellen. Zo brengen we het servicelevel weer naar een hoger niveau.

 

Wat doe je na een lange werkdag?

Ik ben een fervent barbecuer en ik ga drie keer per week sporten. Daardoor raak ik de stress van de dag goed kwijt. Daarnaast voetbal ik graag met mijn zoontje van zeven, daar zijn de avonden ook snel mee gevuld. Ik vind het heel erg leuk om na het eten even een balletje met hem te trappen. Ik neem werk niet mee naar huis, zodra ik de deur achter me dicht trek is het afgesloten.

 

Wat is de gekste plek waar je ooit een airco hebt geïnstalleerd?

De bizarste plek was toch wel een mortuarium. Als je met je servicekar door zo’n snijkamer moet waar je een lichaam onder een laken ziet liggen, dan is dat toch wel even gek. Ik ben een stoere jongen, maar dat is vreemd hoor! Gelukkig komen we ook vaak genoeg op daken van gebouwen waarbij we prachtig uitzicht hebben over de stad. Dat zijn wel de genietmomentjes die dit vak zo geweldig maken!

| Leestijd:

About the author

LG

Blijf op de hoogte van LG Klimaat