Skip to main content

Het ‘slimme huis’ helpt bij het verduurzamen wanneer de gasaansluiting in de woning wordt verboden

Door Maurice Rebel, Senior Account Manager.

De slimme thermostaat, waarmee je op afstand de temperatuur in huis regelt of die zichzelf automatisch instelt, zien we natuurlijk al in diverse huizen. Het is een deeloplossing binnen het slimme huis (smart home) die voor gemak én broodnodige energiebesparing zorgt. Stel je eens voor wat de duurzame mogelijkheden zijn als het hele huis 'smart' wordt gemaakt en alle apparaten met elkaar worden verbonden. Waar ligt de werkelijke kracht van de smart home die zichzelf reguleert op basis van data en inzichten?

Alle apparaten of installaties in huis zijn smart te maken. Dat betekent dat sensoren in staat zijn om bepaalde waarden te meten, om die data door te geven en om inzichten te genereren op basis van die data, zodat er handmatig of automatisch kan worden gehandeld naar die inzichten. Dat maakt het huis werkelijk slim, omdat het inzicht geeft in verbruik, maar ook in de slijtage van apparatuur. De bewoner kan dus geld of energie besparen en problemen voorkomen, omdat het slimme systeem weet wanneer de kans groot is op een uitval en voortijdig kan worden gehandeld.

Zo kan de warmtepomp in huis aangeven wanneer onderhoud nodig is, waardoor de kans een stuk kleiner wordt dat deze apparaten onverwachts stuk gaan en mensen letterlijk in de kou staan. De mogelijkheden reiken veel verder dan dat. Het slimme huis weet dat er gestofzuigd moet worden in huis en dat de verwarming of lichtinstallatie moet worden aangepast aan de aanwezigheid van de bewoners. Een stapje verder is het toevoegen van externe informatiebronnen, zodat het systeem nog slimmer wordt. Het systeem krijgt automatisch de weersvoorspelling binnen en laat de zonneschermen naar binnen schuiven als er regen wordt voorspeld. En omdat het mogelijk al schemert, waardoor de zonnepanelen misschien geen of onvoldoende energie opwekken, wordt de elektrische energie onttrokken uit de accu.

De zonne-energie uit de eigen panelen op het dak wordt dus opgeslagen en gebruikt wanneer het smart home weet dat er behoefte aan is. Deze voorbeelden lijken nog ver weg, maar de techniek ontwikkelt zich razendsnel. Zo zijn er in Zuid-Korea componenten beschikbaar voor een slim huis, die we in Europa vaak nog niet kennen. Die oplossingen zijn al wel beschikbaar, maar worden nóg niet op grote schaal in de rest van de wereld toegepast.

Een van de redenen waarom het slimme huis nog niet overal wordt toegepast, is vanwege de prijs. Zeker wanneer we het hebben over het duurzaam opwekken van energie, duurt het een periode wanneer die investering wordt terugverdiend. Voor de slimme telefoon, slimme televisie en slimme stofzuiger kijken consumenten ook naar de prijs, maar dan is de terugverdientijd minder van belang en worden die apparaten wel op grote schaal gebruikt.

Het veelvoud aan fabrikanten, apparaten en standaarden is een tweede reden waarom de smart home op zich laat wachten. De afzonderlijke slimme apparaten van verschillende fabrikanten worden veelal niet met elkaar gekoppeld en kunnen dus niet met elkaar communiceren om data door te geven, vanwege andere standaarden. De partijen in de markt zoeken wel steeds meer de samenwerking op en dat is een goede zaak, maar vaak blijft het lastig om de verschillende apparaten uit verschillende landen met verschillende culturen en meningen op elkaar aan te laten sluiten. Het is daarom een enorm voordeel dat LG op wereldwijde schaal wel in staat is om de eigen slimme toepassingen met elkaar te laten communiceren, zodat het volledige potentieel van het slimme huis kan worden benut.

De mogelijkheden om een werkelijk slim huis te creëren, zijn er wel degelijk en het wachten is op de grote doorbraak. Dat heeft ook veel te maken met het gedrag van consumenten, want gewenning speelt een cruciale rol. Daarbij doen we vaak wat we deden, en krijgen we dus wat we kregen. We wachten met elkaar, we spreken er met elkaar over, maar het doen vinden ‘we’ lastig. Een mooi voorbeeld is de video over het gebruik van de mobiele telefoon in 1998. Mensen vonden het toen niet nodig om altijd bereikbaar te zijn. Het is een groot verschil met de aanwezigheid van de smartphone nu.

Het gebruik van een bepaalde technologie kan dus enorm hard gaan, ook al staan mensen er in het begin sceptisch of afwachtend tegenover. Datzelfde geldt voor een smart home. Nu lijkt nog niet echt nodig, maar dat kan snel anders zijn. De doelstellingen uit het Parijs-akkoord liegen er niet om, we moeten nu opschalen. De smart home kan een belangrijke rol spelen in het behalen van die doelstellingen, omdat we beter omgaan met de energievoorziening en zelfvoorzienend kunnen worden. Zo kan de uitstoot in Nederland omlaag en kan er beter worden voldaan aan de klimaatdoelstellingen, omdat een substantieel deel van de CO2-uitstoot afkomstig is uit woningen.

Een belangrijk omslagpunt is daarbij het verbieden van de gasaansluiting in de woning. We moeten de energievoorziening in huis dan anders organiseren om efficiënter, zelfvoorzienend en duurzamer te worden. Een smart home is de slimme manier om dat voor elkaar te krijgen.

| Leestijd:

About the author

LG

Blijf op de hoogte van LG Klimaat