Skip to main content

Maak kennis met: Raymond

Maak kennis met:

In elke editie van “maak kennis met” zetten we iemand in de spotlights. Deze keer vragen we Raymond Graaman het hemd van zijn lijf. Raymond is mede-eigenaar van Climapartners in Heerhugowaard. Hij begon dit bedrijf vijf jaar geleden met zijn oom, inmiddels is het uitgegroeid tot een serieuze partner met negen man personeel.


Hoe ben je in dit vak terecht gekomen?

Dankzij mijn elektrotechnische achtergrond, ben ik al op jonge leeftijd met koeltechniek in aanraking gekomen. Ik vond het een dusdanig interessant vak, dat ik ben omgeschoold tot koelmonteur. Na een paar jaar te hebben gewerkt voor verschillende fabrikanten, ben ik in 2014 samen met een oom die een installatiemanagementbureau had, Climapartners begonnen. Ik zag destijds de markt voor warmtepompen opkomen, en heb de sprong gewaagd. Daar heb ik nog geen moment spijt van gehad.

 

Hoe zag je eerste werkdag eruit?

Mijn eerste dag als eigenaar van Climapartners was op 1 april – geen grap. Ik heb gereedschap en benodigdheden bij elkaar gespaard en een busje aangeschaft, en toen kon ik aan de slag. Ik ben als ‘urenkanon’ aan het werk gegaan en heb zo langzaam maar zeker een klantenbestand opgebouwd. Voordat ik voor mezelf begon heb ik natuurlijk her en der gepolst of er vraag was naar mijn diensten, en dat bleek zo te zijn. Het mooiste aan mijn werk is dat het zo afwisselend is, mede dankzij de steeds nieuwe, innovatieve technieken, zoals de alsmaar stiller en energiezuiniger wordende systemen waar we mee werken. Wij zijn specifiek gefocust op binnenklimaat – airconditioning, warmtepompen en ventilatieluchtbehandeling. Maar ik heb daarin geen voorkeur; ik vind alles leuk.

 

Hoe is de samenwerking met LG ontstaan?

Ik ken LG al heel lang en heb gedurende mijn carrière vaak naar tevredenheid met hen samengewerkt. We hebben na de oprichting van ons bedrijf als snel voor LG gekozen omdat het een heel prettig bedrijf is om mee samen te werken. Ze zijn niet alleen klantgericht, maar ze denken ook goed met ons mee en hebben een sterke productlijn. We verkopen LG, maar voeren ook service en onderhoud uit. Onze accountmanager houdt ons op de hoogte van nieuwe producten en we worden regionaal als partner naar voren geschoven. Dat is een prettige wisselwerking.

 

Wat valt je op in de markt van klimaatsystemen?

We zien de markt behoorlijk groeien – vooral het deel duurzame techniek, warmtepompen, energiebesparing en gasloos verwarmen. Zodoende verzorgen we ook steeds meer warmtepompinstallaties voor woningen. We zijn van origine echt een airconditioningbedrijf, maar je ziet de verschillende markten steeds meer samenkomen. We hebben bewust voor de naam ‘partner’ gekozen, we zijn een specialist. Met name voor bestaande installateurs in de regio, die zich helemaal om moeten scholen op het gebied van warmtepompen, willen wij een voortrekkersrol innemen.

 

Gebruiken jullie de LG Service app?

Ja, wij maken hier heel veel gebruik van, al onze medewerkers hebben deze op hun telefoon geïnstalleerd. Wanneer er problemen of vragen zijn tijdens een installatie, is het vaak simpelweg een kwestie van de foutcode opzoeken en dan is de daarbij behorende oplossing meestal snel gevonden. Wanneer er bijvoorbeeld een printplaat of compressor defect is, dan geeft de app dat aan. Maar ook om bepaalde zaken uit te rekenen, bijvoorbeeld bij de installatie in nieuwbouw of voor het bijvullen van koudemiddel, is het ideaal. Het is heel handig om altijd zulke oplossingen bij de hand te hebben. Voorheen moesten we voor elk probleem waar we niet zo een-twee-drie een antwoord op hadden de boeken in duiken. Dat is toch net iets minder praktisch.

 

Wat is de gekste plek waar je ooit een airco hebt geïnstalleerd?

We komen op de bijzonderste plekken, je kunt je voorstellen dat er van alles moet worden gekoeld. Dat varieert van verschillende datacenters tot bij de marine in de verste uithoek van het land; op een zendmast hoog in de lucht. Maar ook in Alkmaar bij de dames van plezier, die moeten immers ook voorzien worden van airco.

| Leestijd:

About the author

LG

Blijf op de hoogte van LG Klimaat