Technologische samenhang tussen Dual Sensing en relatieve luchtvochtigheid

In de dagelijkse weerberichten wordt de term luchtvochtigheid veelvuldig gebruikt. De luchtvochtigheid is namelijk van invloed op hoe wij de temperatuur buiten of binnen ervaren. Een hoge luchtvochtigheid zorgt voor dat warme, benauwde gevoel dat we ook ervaren in een sauna of op een klamme zomerdag. Een lage luchtvochtigheid maakt de lucht daarentegen droog en schraal. De luchtvochtigheid wordt meestal bepaald aan de hand van de relatieve luchtvochtigheid. Deze geeft het beste weer hoe de atmosfeer bij een bepaalde temperatuur aanvoelt. Door de relatieve luchtvochtigheid te meten en te beïnvloeden, kan een klimaatsysteem efficiënter gemaakt worden en zorgen voor een comfortabeler binnenklimaat. Daarom heeft LG de dual -sensing-technologie ontwikkeld en deze toegepast in de nieuwe Multi V 5 VRF systemen.

De relatieve luchtvochtigheid geeft aan hoeveel waterdamp zich in de lucht bevindt ten opzichte van de maximale hoeveelheid waterdamp die de lucht bij een bepaalde temperatuur kan bevatten. Om dit concept beter te begrijpen, moeten we eerst het begrip ‘absolute luchtvochtigheid’ definiëren. De absolute luchtvochtigheid is de hoeveelheid waterdamp die zich in de lucht bevindt ongeacht de luchttemperatuur. Hoe warmer de lucht, hoe meer waterdamp deze kan bevatten. De relatieve luchtvochtigheid is dan ook de verhouding tussen de absolute luchtvochtigheid van dat moment en de maximale absolute luchtvochtigheid bij een bepaalde luchttemperatuur. De relatieve luchtvochtigheid bij een bepaalde temperatuur kan van grote invloed zijn op de manier waarop we die temperatuur ervaren. Hoe hoger de relatieve luchtvochtigheid, hoe hoger de gevoelstemperatuur voor ons is. Een relatieve luchtvochtigheid van 0% bij 26,6℃ voelt aan als 25,4℃ en een relatieve luchtvochtigheid van 100% bij 26,6℃ voelt aan als 30,6℃. Het controleren van de relatieve luchtvochtigheid kan dan ook van groot belang zijn bij de temperatuurbeheersing van een ruimte.


Dankzij een technologie die in de HVAC-wereld bekend staat als dual sensing is het mogelijk om tegelijkertijd de temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid te meten. Met deze technologie kan een klimaatsysteem bepalen wat de gevoelstemperatuur in een ruimte is en de temperatuur daaraan aanpassen. Dit leidt niet alleen tot meer comfort voor gebruikers van het gebouw, maar ook tot efficiënter gebruik van het systeem. Een zuiniger systeem betekent een verlaging van het energieverbruik en de energiekosten. Efficiënt omgaan met deze factoren levert dus voordelen op voor zowel de beheerders als gebruikers van het gebouw.

Wij hebben deze baanbrekende technologie inmiddels succesvol toegepast in de Multi V 5-klimaatsystemen. In de buitenunits en afstandsbedieningen van de binnenunits zijn sensoren ingebouwd die de temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid zowel binnen als buiten het gebouw meten. Via nauwkeurige controle van deze metingen kan de LG Multi V 5 de werklast van de airconditioner heel precies regelen, zodat er een comfortabeler klimaat wordt gecreëerd en energie wordt bespaard. Deze nauwkeurige regeling van de werklast is vooral erg bruikbaar voor het verlagen van het energieverbruik in de zomer, als er gedurende de dag grote wisselingen in temperatuur en luchtvochtigheid kunnen zijn. 

Javascript should be enabled to use this form.

Meer weten over onze producten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Zou je dit veld nog in willen vullen?
Zou je dit veld nog in willen vullen?
Zou je dit veld nog in willen vullen?
Zou je dit veld nog in willen vullen?
 

Relevante artikelen