DE AARD VAN ONTWERPEN

Biologie en technologie komen samen bij het verbeteren van de prestaties en het vermogen van de klimaatsystemen van de toekomst

In onze moderne wereld van wetenschap, innovaties en ontdekkingen is het maar al te makkelijk je alleen maar te richten op de inventiviteit van de mens; we hebben met ons gereedschap en onze cultuur de planeet de onze gemaakt. Moeder Natuur zal ons altijd een stap voor blijven en we kunnen nog veel leren van de technische oplossingen die de natuur de laatste miljoenen jaren heeft bedacht.

De wetenschap die deze indrukwekkende aspecten van de natuur als uitgangspunt voor innovatie neemt, wordt biomimetica genoemd. Zoals op zoveel gebieden in de technologische sector, staat LG bij deze biomimetische innovaties vooraan. Het ontwerp van LG’s nieuwste commerciële airconditioners, geïnspireerd op de voorvinnen van een bultrugwalvis, is een goed voorbeeld van hoe biologische aanpassingen kunnen worden toegepast in de technologie van de toekomst.

Je hoeft geen afgestudeerd bioloog te zijn om te zien dat de vinnen van een bultrug een technisch hoogstandje van de natuur zijn. Ondanks de enorme omvang van deze walvissen zijn ze namelijk, dankzij hun unieke vinnen, verrassend wendbaar. De grote onregelmatige knobbels op de voorkant van de voorvinnen beïnvloeden de stroming van het water, zodat de walvissen op de juiste koers blijven zwemmen. Hierdoor hebben de bultruggen een hydrodynamisch streepje voor in de voortdurende evolutionaire wedloop.

Biomimetische technologie staat weliswaar nog in de kinderschoenen, maar ventilatorbladen voorzien van knobbels hebben al een hogere liftefficiëntie en betere weerstand tegen overtrek dan een zelfde soort ventilatorbladen zonder knobbels laten zien.
De knobbels zorgen ervoor dat lucht of water over kleinere oppervlaktes wordt geleid, waardoor deze met een hogere snelheid door de leidingen wordt geduwd. De roterende stroom bovenaan het oppervlak zorgt dan voor meer liftkracht. Waar lucht of water normaal gesproken over de gehele lengte van een oppervlak gaat en aan het uiteinde wegstroomt, wordt dit nu door de knobbels voorkomen. Verder worden de lucht- en waterstroom door een op schelpen gebaseerd moirépatroon geleid. Dit verlaagt het geluidsniveau en vergroot de stabiliteit en efficiëntie.

Het zal geen verrassing zijn dat de inspanningen van LG om de unieke anatomie van deze walvis in de ventilatorbladen te verwerken al concrete voordelen heeft opgeleverd, waarmee de waarde van biomimetisch onderzoek is aangetoond. Dankzij de toevoeging van biomimetische knobbels op ventilatorbladen werkt de MULTI V 5 van LG zuiniger dan conventionele ventilatoren en is de luchtcirculatie en -stroom drastisch verbeterd. Zo is de luchtstroom van de MULTI V 5 met 10% toegenomen en is het stroomverbruik met 20% afgenomen ten opzichte van conventionele modellen.

 

Om de op de voorvin geïnspireerde ventilator feilloos te integreren in de ultramoderne commerciël VRF systeem, werkte LG samen met wetenschappers van de afdeling werktuigbouwkunde en luchtvaarttechniek van de Nationale Universiteit van Seoul. In deze geavanceerde biomimetische ventilator is de luchtcirculatie aanzienlijk verbeterd, het vermogen verhoogd en het geluidsniveau verlaagd. Om de efficiëntie en het vermogen van de MULTI V 5 verder te optimaliseren, is deze innovatieve biomimetische ventilator gecombineerd met de geavanceerde vierzijdige warmtewisselaar en de verbeterde compressor. Met deze upgrades kan een enkele buitenunit tot wel 26PK leveren.

De verbeteringen die dankzij de voorvinnen van de bultrug toegepast konden worden, tonen aan dat, hoe geavanceerd onze technologie ook mag zijn, deze in het niet valt bij de voortgang die Moeder Natuur zelf al heeft geboekt. Met zo'n grote inhaalslag voor de boeg ziet de toekomst er zeer rooskleurig uit voor de biomimetica en LG is vastbesloten zichzelf op de kaart te zetten in dit dynamische gebied. Als biomimetische ontwerpen dan steeds gebruikelijker worden, zit LG op de eerste plaats om deze vooruitstrevende technologie in zijn gehele productaanbod te implementeren.

Javascript should be enabled to use this form.

Meer weten over onze producten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Zou je dit veld nog in willen vullen?
Zou je dit veld nog in willen vullen?
Zou je dit veld nog in willen vullen?
Zou je dit veld nog in willen vullen?
 

Relevante artikelen