De technologie achter inverters – Deel 1

Inverter technologie is een bekend begrip in de HVAC-markt. LG maakt al geruime tijd gebruik van inverter compressoren en –motoren in alle huishoudelijke elektronische producten. De producten die voorzien zijn van inverter technologie zijn zeer kostenefficiënt vergeleken met andere producten. Maar wat is inverter technologie nu precies en wat levert het op voor de klant? Deze vragen worden in dit artikel beantwoord.

Hoe werken inverters

Volgens het Nederlandse woordenboek is een inverter ‘een omvormer van gelijkstroom (Direct Current) naar wisselstroom (Alternating Current)’. Wat is gelijkstroom en wisselstroom?

Zoals hierboven afgebeeld, blijft bij gelijkstroom het voltage constant. Bij wisselstroom gaat de voltage op en neer om een frequentie te creëren. De snelheid van een compressor (RPM) kan alleen bestuurd worden als een frequentie tot stand is gekomen. De belangrijkste rol van een inverter is dus de snelheid van de compressor onder controle houden.

Het systeem achter een inverter zien we terug in het dagelijkse leven. We geven drie voorbeelden, waarbij de inverter wordt vergeleken met een constante snelheid.

Licht

Het is fijn als de helderheid en kleur van een lamp aangepast kan worden, zodat het als leeslamp en als sfeerlamp gebruikt kan worden. De beste manier om dit op te lossen, is een lamp waarbij de helderheid aangepast kan worden.

Een constante snelheid zorgt voor een lamp met alleen een aan- en uit knop, waarbij je het licht niet aan kan passen. Een inverter product zorgt echter voor een helderheid op schaal van 1 tot 10, zodat er meer keuze is. Het is vrij duidelijk waar de meeste mensen een voorkeur voor hebben.

Waterkoelers en douchekoppen

Waterkoelers hebben meestal twee opties: warm en koud water. Indien lauw water is gewenst, moet de juiste hoeveelheid warm water met koud water worden gemengd. Een waterkoeler is dus ook een product met constante snelheid. Douchekoppen daartegenover, representeren inverter producten. Door een eenvoudige beweging voorziet de kraan je van veel verschillende temperaturen.

 

Biefstuk

Bij het bereiden van een biefstuk is het belangrijk dat je de tijd en temperatuur goed in de gaten houdt. Een paar seconden kan de smaak al beïnvloeden. Daarnaast wil iedereen zijn biefstuk anders gebakken, van rauw tot doorbakken.


Als kok wil je daarom de temperatuur zo nauwkeurig mogelijk instellen en kunnen aanpassen. Een inverter maakt het mogelijkheid om de vlam van het fornuis aan te passen, waardoor de biefstuk beter bereid wordt.

Hopelijk geven deze voorbeelden een beter beeld van de toegevoegde waarde van inverter technologie: een aan- en uit knop versus volledige controle.

Javascript should be enabled to use this form.

Meer weten over onze producten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Zou je dit veld nog in willen vullen?
Zou je dit veld nog in willen vullen?
Zou je dit veld nog in willen vullen?
Zou je dit veld nog in willen vullen?
 

Relevante artikelen