Het verwarmen en koelen van huizen wordt elektrisch én duurzaam

De toekomst van duurzaam Nederland begint op Ameland. Het Waddeneiland wil namelijk vooroplopen in de energietransitie en binnen vijf jaar volledig in zijn energiebehoefte voorzien met duurzaam opgewekte elektriciteit. Om dat te bereiken experimenteren de eilandbewoners daarom flink met zonnepanelen en warmtepompen als alternatief voor gas en elektriciteit. Als Nederland kunnen we een voorbeeld nemen aan deze welwillende houding op weg naar een gasvrije toekomst.

De ambitie is er namelijk om heel Nederland gasvrij te maken. Er zijn wereldwijde klimaatdoelstellingen om de CO2 te verlagen en CO2-neutraal te worden, waarbij het verminderen van gasverbranding een grote rol speelt. Dat is slechts één onderdeel van het verhaal, want de gaswinning in Groningen staat ook ter discussie. Welke globale en nationale kwesties er ook spelen, het is belangrijk om bewuster te worden van het energieverbruik. Dat is hard nodig omdat anders de doelstellingen rondom het Klimaatakkoord van Parijs niet worden gehaald.

Gasverbruik uit het DNA halen

De landelijke en globale ambities om minder met gas te doen maken dat er naarstig wordt gezocht naar alternatieven om dat te bereiken. Dat is een enorm lastige opgave, omdat bijna iedere woning in Nederland is aangesloten op het gasnet en het gebruik ervan lijkt bijna in ons DNA te zitten. Mensen zijn gewend om gas te gebruiken om te koken en om huizen te verwarmen. Er komt heel veel bij kijken om dat gebruik terug te dringen en mensen bewust te maken van de alternatieven op dit gebied en hun energieverbruik. Dat het wel kan, bewijzen sommige nieuwbouwwijken. Ongeveer een derde van alle nieuwbouwwijken worden opgeleverd zonder gasaansluiting en in zo'n wijk zijn dus alle huizen gasloos. Daarnaast zijn er in elke provincie honderden huizen te vinden die gasloos zijn en waar bewoners heel plezierig wonen.


De Energiemodule van LG geplaatst in Leeuwarden in een serie NOM woningen.  

De massale transitie naar gasvrij bouwen mag dan langzaam op stoom komen, wat wel duidelijk waarneembaar is, is dat huizen steeds vaker energie-efficiënt worden gebouwd.  Door een goede isolering van het huis is het al mogelijk om het huis verliesvrij te maken. Dan is er immers ook minder capaciteit nodig om het huis te verwarmen. Daarnaast zien we enorm veel initiatieven met zonnepanelen, waarbij huizen hun eigen energie opwekken en zo energie-neutraal worden. De energieprestatievergoeding (EPV) kan daarbij een flinke duw in de juiste richting zijn. De vergoeding voor woningcorporaties en andere verhuurders stimuleert het energiezuinig renoveren van woningen. Er zijn gelukkig al aardig wat adviseurs en coöperaties die over het gebruik van de EPV veel kunnen uitleggen maar er is nog veel ontwetendheid in de markt. En dat biedt kansen voor verbetering.

De toekomst is 'All Electric'

Gelukkig groeit die bewustwording steeds meer en bieden leveranciers steeds meer slimme oplossingen om energieverbruik te verminderen. Huizen en sanitairwater kunnen ook op andere manieren worden verwarmd, namelijk elektrisch. Dat gaat bijvoorbeeld door warmtepompen te installeren die energie uit de buitenlucht kunnen halen voor uiteenlopende toepassingen, zoals vloerverwarming of warmtevoorziening met meerdere warmtebronnen. Deze apparaten werken op hernieuwbare energie, waardoor de energieafhankelijkheid vermindert.

De warmtepomp wordt een steeds interessanter alternatief voor gas, omdat de terugverdientijd van deze apparaten steeds korter wordt. Naast particuliere toepassingen wordt steeds vaker op grote schaal voor de warmtepomp gekozen: complete woonwijken worden zonder gasaansluiting opgeleverd. Doordat de schaalgrootte verandert, wordt het ook voor veel leveranciers aantrekkelijker om te investeren, worden de apparaten beter, efficiënter en goedkoper. En hoe goedkoper deze apparaten zijn, hoe meer mensen kiezen voor deze oplossing. LG draagt bijvoorbeeld flink bij aan deze ontwikkeling met het leveren van LG zonnepanelen, warmtepompen, energie-modules, energie-monitoring en smart appliances.

Veel steentjes om bij te dragen

Er wordt dus steeds vaker gekeken naar gasalternatieven, maar de volledige transitie laat nog te lang op zich wachten. Om dat omslagpunt te bereiken, moeten alle belanghebbende partijen met elkaar samenwerken om die innovatie te versnellen. Installateurs die gasketels zijn gewend, moeten ook openstaan voor nieuwe technieken. Maar dat geldt natuurlijk ook voor de adviseurs en de woningbouwpartijen die bereid moeten zijn om deze techniek in te zetten.  En wat te denken van de eindgebruikers in huis die nu nog iedere dag de 'gaskraan opendraaien', zonder te beseffen dat dit veel duurzamer kan? Iedereen moet een steentje bijdragen om de duurzaamheid in Nederland te verhogen.

Het betekent in feite dat Nederland nog een paar flinke stappen heeft te zetten om bewuster met energie om te gaan. Gelukkig is er één klein eilandje dat dapper voorop gaat, waardoor we straks allemaal veel duurzamer leven.

Javascript should be enabled to use this form.

Meer weten over onze producten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Zou je dit veld nog in willen vullen?
Zou je dit veld nog in willen vullen?
Zou je dit veld nog in willen vullen?
Zou je dit veld nog in willen vullen?
 

Relevante artikelen