Het meest duurzame huis van Nederland

Selficient, een projectteam van studenten van de Hogeschool Utrecht, heeft de finale bereikt van de Solar Decathlon. Het team bestaat uit studenten van diverse opleidingen zoals Bouwkunde, Technische Bouwkunde en Elektrotechniek. Ze gaan in het najaar van 2017 het huis dat zij hebben ontworpen daadwerkelijk bouwen in Denver, USA.

Om de twee jaar vindt de U.S. Department of Energy Solar Decathlon plaats. Dit is een internationale wedstrijd tussen universiteiten van over de hele wereld. Tijdens deze wedstrijden worden studenten uitgedaagd om een duurzaam huis te ontwerpen en te bouwen. Het huis moet energie opwekken door middel van zonne-energie, energie efficiënt en duurzaam zijn en natuurlijk aantrekkelijk ogen. Het doel van de decathlon is om mensen, en met name studenten, te informeren over de voordelen van schone en groene energie.

Het meest duurzame huis

Samen met verschillende partners uit het bedrijfsleven, overheid en onderwijs realiseert het team een duurzaam huis. De missie van Selficient is het creëren van een nieuwe bouwstandaard waardoor duurzaam wonen voor iedereen mogelijk wordt. Dit doen ze door een huis te bouwen dat zowel zelfvoorzienend, modulair, betaalbaar, circulair als visueel aantrekkelijk is.

Zelfvoorzienend: het huis is volledig voorzien van zonne-energie. De zonnecellen zijn geïntegreerd met de kas en dit is ook een van de redenen waarom het huis op het zuiden is georiënteerd.

Modulair: alle muur-, vloer- en plafondelementen worden gestandaardiseerd. Hierdoor is het mogelijk om op welke plek dan ook de elementen aan elkaar vast te maken. Er ontstaat een soort frame dat in en uit elkaar gehaald kan worden. Het maken van het huis wordt zo makkelijk en goedkoop.

Circulair: het huis is gebouwd met circulaire en ecologische materialen. Als een onderdeel kapot gaat of in de natuur wordt gedumpt, dan zouden de materialen net zo gemakkelijk door de natuur opgenomen moeten worden. De materialen zelf moeten zo duurzaam mogelijk gemaakt worden, het liefst CO2 neutraal of negatief. De energiemodule die wordt geplaatst in het huis is grotendeels ontwikkeld met behulp van Centercon. De LG Therma V en LG Solar zonnepanelen zijn onderdeel van deze energiemodule. De Therma V draagt bij aan de duurzaamheid van het huis, omdat het een geschikte energiezuinige oplossing is voor de verwarming en warmwatervoorziening. De warmtepomp kan tot maar liefst vier keer efficiënter zijn, waardoor dit voor een lagere energierekening zorgt. De zonnepanelen van LG Solar zijn efficiënt en al meerdere keren bekroond met verschillende awards.

Halverwege oktober is de finale van de Solar Decathlon. Het team heeft het gebouwde huis gedemonteerd en in zeven containers ondergebracht. De containers, met een totaal gewicht van 100.000, kilo zijn op weg naar Amerika. Hoe ze dat huis in in zeven containers hebben gekregen? Dat zie je in deze video.

LG wenst Selficient heel veel succes in Denver en is trots onderdeel te zijn van dit duurzame en innovatieve project.

Javascript should be enabled to use this form.

Meer weten over onze producten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Zou je dit veld nog in willen vullen?
Zou je dit veld nog in willen vullen?
Zou je dit veld nog in willen vullen?
Zou je dit veld nog in willen vullen?
 

Relevante artikelen