Skip to main content

Toekomstbestendige zorg via renovaties

Een modern HVAC-systeem brengt verschillende voordelen met zich mee

In de Global Health Care Outlook 2020 meldt Deloitte dat veel wereldwijde zorginstellingen moeite hebben om financiële stabiliteit te behouden in een onzekere en alsmaar veranderende omgeving. Een van de manieren waarop zorgaanbieders met budgetbeperkingen omgaan, is door te kiezen voor renovatie in plaats van nieuwbouw. Uit een onderzoek, van de American Society for Health Care Engineering (ASHE) en Health Facilities Management (HFM), blijkt dat 74 procent van de internationale respondenten eerder renovaties en uitbreidingen financiert en dat 31 procent liever investeert in nieuwbouw.

Wanneer we het hebben over een renovatie, gaat het niet alleen om het opnieuw vormgeven van de fysieke of visuele kenmerken van een gebouw. Het gaat ook om het optimaliseren van de systemen binnen een gebouw. Aangezien ziekenhuizen dag en nacht blijven doordraaien, zijn verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen (HVAC) één van de belangrijkste aandachtspunten.

Flexibeler ruimtegebruik
Simone Healthcare Development, een Amerikaanse investeringsmaatschappij in onroerend goed, ontdekte dat naarmate zorginstellingen complexer worden, er meer flexibiliteit vereist is om oplossingen te bieden voor een grote verscheidenheid aan patiënten. Modulaire constructies, waarbij gebruik wordt gemaakt van onderdelen die in een fabriek zijn geproduceerd, worden daarom populairder.

Ondanks die toegenomen populariteit, is het aantal renovaties in de zorgsector groter. Een veelvoorkomende keuze is het vernieuwen van de interne klimaatsystemen. Hiervoor kan bijvoorbeeld gekozen worden voor één van de nieuwste Variable Refrigerant Flow (VRF) systemen van LG Electronics, de Multi V 5. Eén enkele unit levert een grote capaciteit tot 26 pk, dus zijn er uiteindelijk minder buitendelen nodig. Dit resulteert in een besparing tot 23 procent op de totale installatieruimte in vergelijking met een conventioneel model.1

Hoogwaardige zorg
De HVAC-systemen van LG dragen bij aan hoogwaardige zorg voor patiënten die langdurige zorg behoeven. De LG DUAL Vane Cassette, een plafondcassette, biedt zes verschillende luchtstromen die een optimaal comfort bieden voor elke ruimte in een zorginstelling. De indirecte luchtstroommodus voorkomt dat lucht rechtstreeks op een plek of persoon wordt geblazen, wat zorgt voor een koele en aangename omgeving.

Goede ventilatie voor frisse binnenlucht is een vereiste om infectiebeheersing en patiëntveiligheid te garanderen. Niet alleen de LG Dual Vane Cassette met luchtreinigingsfilter, maar ook de LG Energy Recovery Ventilator (ERV), die de CO2-niveaus in ruimtes detecteert en automatisch de ventilatorsnelheden aanpast, draagt hieraan bij. De ERV biedt uitgebreide luchtfiltratie door een zuiveringssysteem. Daarmee worden bacteriën uit de lucht verwijderd.2 

Bij een renovatie van een HVAC-systeem is het van belang om te kijken naar de voordelen op zowel de korte als lange termijn. Zo heeft een HVAC-systeem niet alleen een direct, positief effect op de leef- en werkomgeving van zowel de patiënten als de medewerkers. Het verbetert ook de kosten en de energiezuinigheid van de organisatie op de lange termijn. Daarmee is het renoveren van HVAC-systemen een toekomstbestendige keuze voor toekomstbestendige zorg.

 

1 Ervan uitgaande dat er 2 rijen buitendelen van 260 pk (26 pk x 10 sets) worden geïnstalleerd, neemt een conventioneel model in totaal 12,25 m³ aan installatieruimte in beslag, terwijl Multi V 5 9,42 m³ in beslag neemt.
2 De filterprestaties van het luchtfilter AHFT035H0 van LG Electronics zijn geverifieerd door FINAS (Finnish Accreditation Service) volgens de procedures die zijn gedefinieerd in ISO 16890: 2016.

| Leestijd:

About the author

LG

Blijf op de hoogte van LG Klimaat