Mercuur Bouw kiest voor all electric oplossing voor eigen pand

Mercuur Bouw in Purmerend ging verhuizen naar een nieuw pand op een net ontwikkeld industrieterrein. Op het industrieterrein bleek aansluiting op aardgas onmogelijk. Stadsverwarming leek de meest logische keus. Maar Mercuur Bouw koos voor een duurzamere optie: koelen en verwarmen door 1 energiezuinig systeem. 

Achtergrond

Mercuur Bouw betrok in de zomer van 2016 haar gloednieuwe pand op industrieterrein Baanstee-Noord in Purmerend. Het pand bevat ruim 1100 m2 kantoorruimte en een werkplaats van bijna 650 m2. Het team van Mercuur Bouw telt 28 vaste werknemers en nog een groot aantal inhuurkrachten. Voor al deze werknemers moest een prettig werkklimaat worden gecreëerd. Liefst zo duurzaam mogelijk, om aan te sluiten bij de identiteit van Mercuur Bouw. 

Uitdaging

Uitdaging nr. 1 was het ontbreken van aardgas op de locatie. Stadsverwarming leek in eerste instantie de oplossing, maar werd al snel op een zijspoor gezet toen bleek dat het én een kostbare oplossing was én je er niet mee kon koelen. Mercuur Bouw wilde graag een alles-in-een-oplossing: koelen en verwarmen. Er werd dus gezocht naar een systeem dat dit allebei kon, zonder gebruik te maken van aardgas. Al-in Techniek tekende voor de installatie en hoefde niet lang na te denken over de techniek. Er werd gekozen voor een Multi V IV Heat Recovery (HR) Systeem van LG. 

Oplossing

Het LG Multi V IV HR Systeem is een 3-pijps warmtepomp met cassetteunits en een hydrokit. Het systeem kan de ene ruimte koelen en een andere ruimte met hetzelfde systeem verwarmen. Warmte die onttrokken wordt uit de ruimte die gekoeld moet worden, kan in één compressieslag direct in de ruimte ingebracht worden waar verwarmd moet worden. Zo recycle je als het ware de warme lucht. 

In plaats van radiatoren, is gekozen voor vloerverwarming. De regeling is weersafhankelijk. Dat betekent dat de buitentemperatuur de warmte van het water dat door de vloerverwarming gaat, bepaalt. Op die manier wordt zo efficiënt mogelijk met energie omgegaan. 

Naast het Multi V IV HR Systeem is ook nog een Multi V IV hydrokit geïnstalleerd. Dit 2-pijps systeem maakt het systeem extra stabiel. 

Voordeel

Door de installatie van het Multi V IV HR Systeem is Mercuur Bouw onafhankelijk van stadsverwarming of aardgas. Dit biedt de mate van zelfvoorziening die het bedrijf graag wil. Helemaal met het oog op de toekomst, waarin ze ook graag zonnepanelen willen om zelf energie op te wekken. Door die energie dan te gebruiken voor de klimaatbeheersing, kunnen ze uiteindelijk energieneutraal draaien. Voor nu leidt het systeem in de praktijk al direct tot een lager energieverbruik ten opzichte van traditionele systemen. 

Voor de medewerkers biedt het systeem vooral vrijheid en gemak. Doordat het systeem per ruimte en dus individueel te bedienen is, kan iedereen in zijn of haar kantoor het gewenste klimaat kiezen. Wie het snel koud heeft, kan extra bij verwarmen, wie het warm heeft, kan koelen. Het systeem is in juli 2016 opgeleverd en de medewerkers van Mercuur Bouw zitten er sindsdien heerlijk warm of koel bij. Klaar voor een nog duurzamere toekomst!

Download
2 / 34foto's

Javascript should be enabled to use this form.

Meer weten over onze producten?

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Zou je dit veld nog in willen vullen?
Zou je dit veld nog in willen vullen?
Zou je dit veld nog in willen vullen?
Zou je dit veld nog in willen vullen?

NIEUWS