Skip to main content

De nieuwe duurzame oplossing voor thuisverwarming

Therma V Propaan warmtepomp (R290)

Met de Therma V Propaan warmtepomp heeft LG een nieuwe duurzame oplossing voor thuisverwarming ontwikkeld, die gasketels vervangen door duurzame technologie. Huishoudens en kleine bedrijven kunnen zo hun energierekening verlagen en CO2-voetafdruk verkleinen. Het prototype wordt nu getest op twintig testlocaties in Europa. Eén van deze locaties is het Gelderse installatiebedrijf Van Veldhuizen.

Het vak is ingrijpend veranderd

Arne van Veldhuizen is mede-eigenaar van het gelijknamige familiebedrijf in Ede, dat is gespecialiseerd in installatietechniek, koeltechniek, ventilatie en duurzaam verwarmen. “Mijn vader heeft het bedrijf in 1965 opgericht en in de loop der tijd is het vakgebied van de installatietechniek ingrijpend veranderd. Zo maakte mijn vader de opkomst van aardgas mee en ging het bedrijf zich ook toeleggen op het installeren van verwarmingssystemen. Met de komst van hoogrendementsketels in de jaren tachtig en negentig zijn installaties daarnaast alleen maar complexer geworden”, vertelt Arne.

Nu - ruim een halve eeuw later - bevinden we ons middenin de energietransitie, wat onder meer betekent dat Nederland uiterlijk in 2050 van het aardgas af moet. De warmtepomp is cruciaal om deze transitie in een stroomversnelling te brengen. In de afgelopen jaren heeft de installatie van warmtepompen dan ook een grote vlucht genomen. “Vrijwel elke nieuwbouwwoning wordt voorzien van een warmtepomp. Ook zien we dat steeds meer mensen hun woning verduurzamen en op zoek gaan naar betaalbare en handige alternatieven als het gaat om verwarming, bijvoorbeeld door hun cv-ketel te vervangen voor een warmtepomp.”

 

Omgaan met personeelstekorten

Door deze ontwikkelingen staat de installatiebranche onder grote druk. Zo is het een hele opgave om voldoende gekwalificeerde medewerkers te vinden die deze systemen kunnen installeren. Naast een vaste kern van loyale medewerkers die al jaren bij Van Veldhuizen werken, besteedt het familiebedrijf veel aandacht aan de instroom van jong talent. Zo maken schoolverlaters tijdens leerwerktrajecten kennis met het installatiewerk.

“Onder begeleiding van een ervaren medewerker leren zij bij ons alle kneepjes van het vak, zodat ze de theorie die zij op school leren, kunnen toetsen in de praktijk. Gaandeweg leren we hen omgaan met de complexiteit van systemen en hoe installaties in zijn werk gaan”, vertelt Arne. “Tegelijkertijd zetten we in op het trainen van bestaande medewerkers, zodat zij kunnen meebewegen met de markt. Zo volgen zij trainingen bij fabrikanten; als er nieuwe modellen zijn, raken zij zo vertrouwd met de kenmerken van zulke systemen.”

Het testen van duurzame innovaties

Een goed voorbeeld van zo’n innovatie is de lancering van LG’s warmtepomp op propaan (R290) - de Therma V™ R290 Monobloc - die in het najaar van 2023 op het programma staat. R290 is het natuurlijke koudemiddel dat wordt beschouwd als alternatief voor synthetische koudemiddelen, zoals R32 en R410a, die binnen enkele jaren als gevolg van Europese regelgeving uitgefaseerd worden. Met deze innovatie speelt LG proactief in op wetgeving die nog van kracht moet worden. Zo heeft R290 - in tegenstelling tot synthetische koudemiddelen - een zeer lage milieubelasting. Daarnaast zijn de nieuwe R290 warmtepompen uit de Therma V-serie van LG uitgevoerd als monoblock. Hierbij bevat de buitenunit een gesloten koudemiddelcircuit en hoeven bij installatie geen koeltechnische handelingen worden uitgevoerd.

Om het nieuwe duurzame systeem uitvoerig te testen, heeft LG een speciale testopstelling met propaan op twintig warmtepompen in Europa draaien, waaronder in Nederland. Zo is op het bedrijfsterrein van installatiebedrijf Van Velthuizen een testomgeving ingericht, die sinds begin dit jaar draait. “Onze monteurs hebben intensief getest hoe deze warmtepomp in een gemiddelde woning functioneert. Het is voor ons erg interessant om uit te zoeken hoe zo’n nieuw model werkt en of we dit verder kunnen optimaliseren. Zo hebben onze monteurs aan het systeem gesleuteld om te kijken bij welke instellingen de warmtepomp optimaal functioneert. Daarnaast kijken we naar veiligheid, installatiesnelheid en temperatuur. Zo heeft de lucht-water-warmtepomp een prima performance op het gebied van waterverwarming en is het systeem óók betrouwbaar bij lagere temperaturen. Daarnaast is het systeem door zijn compacte ontwerp eenvoudig te installeren”, zegt Arne.

 

De volgende fase

De testfase zit er nu bijna op en dat levert voor LG waardevolle feedback op. “Op basis van de informatie die we terugkrijgen, gaan we het systeem waar nodig optimaliseren en ontwikkelen we trainingen om monteurs te ondersteunen bij installatiebedrijven waar we dit systeem gaan uitrollen”, vertelt Robin Klous, Sales Manager Heating van LG Air Solution. Vooralsnog zijn de uitkomsten erg positief, benadrukt Arne.

“De testfase is goed verlopen. We hebben de unit zien draaien en zijn er erg positief over, zowel qua rendement, energieverbruik als geluid. Dat geeft ons het vertrouwen dat we straks bij klanten een warmtepomp kunnen installeren die aan alle wensen voldoet. Daarnaast kunnen ze bij ons op locatie in Ede met eigen ogen zien hoe het systeem werkt.”

Alle resultaten uit de testfase worden geëvalueerd en als dit goede resultaten oplevert, kan LG gefaseerd van start met de productiefase. Naar verwachting staat de eerste levering van Therma V R290 Monobloc in het najaar van 2023 op het programma.

Neem hier contact met ons op

Onze LG experts staan voor u klaar. Vul de onderstaande velden in en wij nemen z.s.m. contact met u op. 

Ja, ik ben geïnteresseerd in de:

Privacy Policy

| Leestijd:

About the author

LG

Blijf op de hoogte van LG Klimaat