Skip to main content

4 trends die een grote rol gaan spelen binnen de HVAC-branche in 2020

De energietransitie is een hot topic. Wetgeving, nieuwe doelstellingen en innovatieve energiezuinige oplossingen dragen allemaal bij aan een beter klimaat. Ook in de HVAC-branche is er hier aandacht voor. Richard de Waal, directeur bij LG Air Solution kijkt vooruit naar de nabije toekomst van de HVAC-branche en signaleert vier belangrijke trends.

 

Commercieel gebouwbeheer breidt uit

Niet alleen woningen, maar ook gebouwen worden steeds slimmer. Steeds meer diverse en complexe branches zoals de commerciële detailhandel, de gezondheidszorg en de horeca gaan mee in de smart building trend. Ook HVAC-systemen spelen hierin een belangrijke rol. Zij innoveren met geavanceerde oplossingen voor monitoring en beheer van temperatuur, vochtigheid, bezettingsgraad en CO2-waardes. Ook worden HVAC-oplossingen volledig geïntegreerd in gebouwautomatisering. Er zijn nu al tools en systemen op de markt die HVAC-oplossingen naadloos in het Building Management System (BMS) integreren.

 

Rendement wordt verbeterd

De toenemende vraag naar meer energie-efficiëntie heeft zijn weerslag op de regels en wetgeving. Dit geldt ook voor cv-ketels. Om de motoren en ventilatoren in verwarmingsoplossingen energiezuinig te houden, neemt de vraag naar elektrisch aangedreven oplossingen toe. Deze systemen zijn ontwikkeld om de schadelijke uitstoot en vervuiling drastisch te verminderen. Er zijn al oplossingen die aan alle eisen voldoen, dankzij geavanceerde controle en monitoring, dit aanbod zal de komende periode alleen maar groeien.

 

Intuïtieve producten zijn een must

De vraag naar preventief onderhoud in HVAC-systemen is groot, storingen kunnen namelijk fikse schade veroorzaken. Slimme technologieën met operationele controlemogelijkheden ontwikkelen zich dus van nice to haves naar onmisbaar. Niet alleen voor het monitoren en proactief onderhouden worden intuïtieve hulpmiddelen steeds vaker ingezet, maar ook voor het bedienen van apparaten. Draadloze communicatiemodules geven informatie van sensoren uit een outdoor HVAC-unit door en vereenvoudigen daarmee het monitoren van de cyclus- en operationele informatie op afstand. De inzet van voice assistants maakt het daarnaast mogelijk om airco’s op afstand te bedienen. Waar de connectiviteit van systemen gebruikers en technici onbeperkte toegang geeft tot monitoring dankzij sensoren en BMS-technologie.

 

Betere luchtkwaliteit door IoT

Luchtkwaliteitsbeheer wordt steeds vaker volledig geautomatiseerd. Doordat er nu real-time meegekeken kan worden krijgen gebruikers meer betrouwbare informatie over de luchtkwaliteit in hun woningen, kantoren en installaties. Geavanceerde sensoren en instellingen detecteren schadelijke deeltjes en CO2-waardes en grijpen automatisch in wanneer er frisse lucht in de omgeving nodig is. Sensoren en filtratiesystemen werken in een online omgeving (IoT) samen om de schoonst mogelijke lucht in elke omgeving te leveren.

| Leestijd:

About the author

LG

Blijf op de hoogte van LG Klimaat