Skip to main content

Advies op maat voor aardgasvrije woningen

In 2050 moeten 7 miljoen woningen en 1 miljoen andere gebouwen aardgasvrij zijn. Dit betekent dat er elke werkdag zo’n 1000 aardgasvrije woningen bij moeten komen, dat resulteert in een ingrijpend en kostbaar proces. Klimaatmissie Nederland is een van de partijen die in samenwerking met verschillende leveranciers, zoals LG Electronics, comfortabele-, aardgasvrije- en duurzame woningen realiseert.

Verduurzamen zorgt voor de nodige uitdagingen

Het verduurzamen van woningen is een grote investering. Iedere woning is anders en ieder huishouden heeft andere wensen en dit vraagt om persoonlijk advies. Terwijl het ene huishouden zich aansluit op een warmtenet, neemt een ander huishouden het heft in eigen handen en schaft een warmtepomp aan, mogelijk in combinatie met zonnepanelen. Om tot een passend advies op maat te komen, is het van belang om de wensen van de bewoners te inventariseren, de stand van de woning en het gebruik van de bewoners in kaart te brengen en op basis daarvan met een passende oplossing te komen. Gedurende dit proces is transparantie en regelmatig evalueren zeer belangrijk, zowel tussen de verschillende leveranciers en installateurs als met de bewoners. Zo kan het plan tijdig bijgesteld worden aan de huidige wensen en situatie.

 

Aardgasvrije woning in Amersfoort

Onlangs is een bestaande woning in Amersfoort verduurzaamd. De eigenaar van deze woning had specifieke wensen, waarnaar er een advies op maat is voorgesteld. De woning is omgetoverd tot een aardgasvrije- en slimme woning die van alle gemakken is voorzien. Zo beschikt de woning nu over een LG Monobloc, LG NeON 2 BiFacial zonnepanelen en een LG ESS energieopslagsysteem. Deze producten zorgen voor zowel koeling, verwarming als frisse lucht én staan met elkaar in verbinding. De zonnepanelen voorzien de warmtepomp van voldoende stroom, waardoor de verwarming en airconditioner worden aangedreven. Door middel van het geïnstalleerde JAGA-systeem, wordt met één druk op de knop de hoeveelheid warme- en koude lucht in de gehele woning geregeld.

 

Deze Amersfoortse woning is een voorbeeld voor vele andere projecten. Wat dit project tot een succes heeft gemaakt, is het feit dat er veel verschillende partners en leveranciers op een transparante manier samen hebben gewerkt. Door na elke stap te evalueren en het plan bij te stellen, was het voor alle partijen duidelijk wat de vervolgstappen zouden zijn. Alle betrokken partijen hebben een hoogwaardige service verleend, waardoor de installaties perfect op elkaar aansluiten en zorgen voor een optimaal wooncomfort voor de bewoners.

 

Ambities voor de toekomst

In elke unieke situatie tot innovatieve oplossingen komen, dat is het doel. Nieuwe ervaringen en oplossingen zorgen ervoor dat er bij toekomstige projecten wederom mooie resultaten geboekt worden. “Het opschalen van het verduurzamen van bestaande woningen is onze grootste ambitie”, zegt Arjan Bijman, directeur van Klimaatmissie Nederland. “De wensen en eisen vanuit de bewoners en de branche blijven veranderen. Wij zullen hierin blijven meebewegen om zo bij te dragen aan de doelen voor 2050.”

| Leestijd:

About the author

LG

Blijf op de hoogte van LG Klimaat