Skip to main content

De optimale aanpassing van Dual SLC in Multi V 5

Dual Smart Load Control (SLC) is een van de belangrijkste onderdelen van het Multi V 5 VRF buitendeel. Het past de werking van het systeem aan om energie te besparen en het comfort van de ruimte te verbeteren, op basis van de luchtvochtigheid (binnen) en de binnen- en buitentemperatuur.

Dual SLC past de verdampingsdruk in de koelmode van de buitenunit aan op basis van luchtvochtigheid. Voor locaties met een hoge luchtvochtigheid en een hogere temperatuur is er meer ‘werk’ nodig om het gewenste comfort te bereiken. In de koelmode verlaagt Dual SLC de beoogde verdampingsdruk om dat te bereiken. In minder vochtige omgevingen is ontvochtigen minder van belang of niet nodig, vandaar de verhoging van de beoogde verdampingsdruk.

De standaardinstellingen van Dual SLC

                                           

In gebieden met een zeer hoge luchtvochtigheid kan een verdampingsdruk van 804kPa of lager vereist zijn, zelfs bij temperaturen lager dan 35C. Dit komt omdat er meer ontvochtiging nodig is dan onder normale omstandigheden. Een goed voorbeeld is een stad als Manilla in de Filipijnen. Hier zijn de weersomstandigheden als volgt:

 

 

In bovenstaande grafiek zijn geen weergegevens geregistreerd in het beige vlak, dat is het deel waar het bereik van de doel-verdampingsdruk 804kPa of lager is. Een groot deel van het klimaat van Manilla valt in het rood gestippelde vak. Hier is te zien dat de luchtvochtigheid (verticaal) erg hoog is en de temperatuur (horizontaal) varieert tussen 25 en 35C. Doordat de temperatuur niet hoger is dan 35C, wordt de verdampingsdruk over het algemeen niet ingesteld op 804kPa of lager. De luchtvochtigheid is daarentegen erg hoog. Bij een verdampingsdruk hoger dan 804kPa wordt de latente warmtebelasting (luchtvochtigheid) niet volledig weggenomen en dat kan invloed hebben op het comfort van de binnenruimte.

Het niveau van Dual SLC aanpassen

Voor flexibele gebruikersmogelijkheden, zijn de drie niveaus met verschillende verdampingsdrukken instelbaar. Het niveau met de hogere verdampingsdruk van 1092kPa (lage koellast) kan flexibel worden ingesteld tussen de 20C (standaardwaarde) en 25C. Het gebied met de lagere verdampingstemperatuur (hoge koellast) kan flexibel worden ingesteld vanaf 5C met een hoger verdampingsdrukbereik tot 46C. De volgende afbeelding geeft het instelbare bereik weer:

 

 

Het niveau kan worden aangepast op basis van de omgevingsomstandigheden. Voor gebieden met een lage luchtvochtigheid is een hoogrenderende aanpassing mogelijk door respectievelijk α en β in te stellen op 20C en 35C. Deze instelling breidt de conditie uit om de hoogst mogelijke verdampingsdruk te bereiken voor maximale energiebesparing.

Aan de andere kant kunnen gebieden met een hoge luchtvochtigheid het bereik aanpassen aan een hoge mate van ontvochtiging door α en β in te stellen op 20C en 25C. Met deze instelling kan het niveau de laagst mogelijke verdampingsdruk bereiken vanaf 25C, waardoor het ontvochtigingsvermogen van de Multi V 5 wordt gemaximaliseerd.

 

 

Het aanpassen van het Dual SLC-niveau zoals in bovenstaande afbeelding, maakt een verschil in het geval van het eerder genoemde voorbeeld in Manilla. Een verdampingsdruk van 804kPa en lager wordt vaker bereikt wanneer aan de temperatuur- en luchtvochtigheidsvoorwaarden wordt voldaan. Voor deze instelling moet de temperatuur, om een lage verdampingsdruk van 804kPa te bereiken, 35C of meer zijn. Na deze instelling kan de temperatuur slechts 25C of meer zijn. De volgende grafiek illustreert het bereik dat wordt gedekt door een lage verdampingsdruk van 804kPa met het aangepaste niveau:

 

 

Het instellen van de beoogde verdampingsdruk heeft invloed op de vochtigheidsgraad van de ruimte. De volgende grafiek laat zien hoe de luchtvochtigheid verandert afhankelijk van de beoogde verdampingsdruk (verdampingsdruk) in de koudemiddel cyclus:

 

Kortom: het toepassen van Dual SLC in Multi V 5 verhoogt het comfort en verlaagt het energieverbruik. Door de Dual SLC-functie aan te passen aan de heersende weersomstandigheden wordt de functie geoptimaliseerd. Hierdoor neemt het comfort voor de eindgebruiker nog meer toe.

Opmerking: voor deze functie is een Standard III bekabelde afstandsbediening vereist.

| Leestijd:

About the author

LG

Blijf op de hoogte van LG Klimaat