Skip to main content

8 Veelvoorkomende fouten bij het installeren van HVAC

 

Het installatieproces van HVAC wordt steeds moeilijker. Een juiste installatie is nodig voor de efficiënte werking en levensduur van elk HVAC-systeem. Zelfs ervaren technici kunnen fouten maken die kunnen leiden tot prestatieproblemen, verminderde energie-efficiëntie en dure reparaties. Hoewel leren van fouten een geweldige manier is om te leren, zorgt bewust zijn van mogelijke fouten voor optimale systeemprestaties en klanttevredenheid. Laten we eens kijken naar veelvoorkomende fouten bij de installatie van een HVAC-systeem en hoe deze de prestaties van het systeem kunnen beïnvloeden.

Het kiezen van een verkeerd formaat AC-unit

Een van de grootste fouten bij de installatie van een HVAC-systeem is het verkeerd dimensioneren van de HVAC-apparatuur. Een te kleine HVAC-systeem zal moeite hebben om de gewenste temperaturen te handhaven, aangezien het langer en harder moet draaien dan het ontworpen is om te doen. Daarentegen leiden te grote units tot frequente aan-uit cycli en inefficiënte werking. Dit belast het systeem en verhoogt de energie- en onderhoudskosten.1) Het kiezen van de juiste unitgrootte is dus een belangrijke factor voor een optimale energieconsumptie en een langere levensduur van het product.

1) https://www.forbes.com/home-improvement/hvac/air-conditioner-size-guide/

Het verkeerd plaatsen van de thermostat

Thermostaten moeten nauwkeurig worden geplaatst om precieze temperatuurmetingen en juiste systeemregeling te garanderen. Thermostaten moeten worden geïnstalleerd in het midden van het huis, op een binnenmuur die niet wordt beïnvloed door de buitentemperatuur.2) Onjuiste metingen zullen leiden tot inefficiënte koeling of verwarming. Daarom moeten ruimtes in de buurt van tochtige of abnormaal warme plekken zoals ramen, ventilatieopeningen, deuren of zonnige hoeken worden vermeden.3) Het wordt ook aanbevolen om regelmatig de kalibratie te controleren om optimale prestaties te behouden.

2) https://devards.com/why-is-the-placement-of-my-thermostat-important/
3) https://cielowigle.com/blog/thermostat-placement/

Het installeren van buitenunits zonder voldoende ruimte voor luchtstroom

De locatie van de buiteneenheid van het HVAC-systeem is van belang voor de prestaties van het gehele systeem. Het plaatsen van een buitenunit op een beperkte of overvolle locatie kan leiden tot warme en koude plekken in het hele huis of zelfs een veiligheidsrisico vormen. Het bedekken of laten staan van units op hete en zonnige plekken kan schade aan het systeem veroorzaken en de efficiëntie verlagen. Net zoals wij allemaal onze eigen persoonlijke ruimte nodig hebben om taken succesvol uit te voeren, heeft een buitenunit van een HVAC-systeem open ruimte nodig om zijn functies optimaal uit te voeren.*

* LG is niet aansprakelijk voor eventuele problemen die worden veroorzaakt door het niet naleven van de installatierichtlijnen.

Het verkeerd plaatsen van binnenunits of ventilatieopeningen

Een slecht luchtstroomsysteem kan ervoor zorgen dat het systeem niet goed werkt en het binnen comfort minder goed wordt. Daarom moet de omgeving rondom de AC-unit worden vrijgemaakt, aangezien dit de koelingsprestaties van het systeem zal verbeteren en de prestaties aanzienlijk zal versterken.4) Het is het beste om je ventilatieopeningen hoog op muren of plafonds te plaatsen, zodat meubels ze niet kunnen blokkeren en de luchtcirculatie niet wordt belemmerd.5) De plek waar je de ventilatieopeningen plaatst, kan zelfs invloed hebben op hoe je klanten hun meubels en huis indelen. Het is dus belangrijk om de binnenunits en ventilatieopeningen op de juiste plek te plaatsen. 
4) https://nrs.vegas/blog/air-conditioners/5-big-ac-installation-mistakes-to-avoid-at-all-costs
5) https://www.houzz.com/discussions/4768120/ac-vent-placement-on-vaulted-ceiling

Ongecontroleerde koelmiddellekkages

Een verkeerde vulling van koelmiddel kan leiden tot problemen zoals verminderde koelcapaciteit, lagere energie-efficiëntie en uiteindelijk lekkage. Als er ongecontroleerd koelmiddel lekt, kan dit leiden tot een toename van je energiekosten omdat de efficiëntie van het systeem afneemt. 6) Bovendien kunnen blootstelling aan koelmiddelen ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengen, zoals duizeligheid, huiduitslag en hartkloppingen 7). Om deze redenen is het belangrijk om na het installatieproces regelmatig te controleren op koelmiddellekkage. 

6) https://nrs.vegas/blog/air-conditioners/5-big-ac-installation-mistakes-to-avoid-at-all-costs
7) https://adventair.com/blog/refrigerant-leaks-health-issues/

Onjuiste HVAC-luchtkanalen

Juiste luchtkanalen zijn nodig om grote problemen met de binnenluchtkwaliteit te voorkomen. Sommige huiseigenaren behouden de oude luchtkanalen, zelfs na de installatie van een nieuw HVAC-systeem. Het kan in eerste instantie geld besparen, maar het is niet altijd ideaal. Oude luchtkanalen houden onzuiverheden zoals stof, vuil, pollen en schimmel vast. Een slecht afgedichte luchtkanaal zal de luchtkwaliteit verlagen en je blootstellen aan irriterende stoffen en luchtverontreinigende stoffen, wat kan leiden tot allergische symptomen, ademhalingsproblemen en andere gezondheidsrisico's.8) Soms passen de oude kanalen mogelijk niet bij je nieuwe systeem, vooral als je de grootte van de HVAC-unit heeft gewijzigd. Als je kanalen te klein zijn, laten ze geen niet genoeg luchtstroom toe.9) Dit zal de koelprestaties van het systeem verminderen.

8) https://www.servicechampions.net/blog/signs-air-ducts-bad-ductwork
9) https://overlandparkheatingandcoolinginc.com/duct-design/

Het ondermijnen van het proces

Als één aspect van de installatie niet correct wordt uitgevoerd, zal het systeem nooit zijn volledige potentieel bereiken en kan het te maken krijgen met verschillende problemen. Het verwaarlozen van isolatie rond koelleidingen kan bijvoorbeeld condensatie, energieverlies en mogelijke waterschade veroorzaken. Daarnaast kunnen verkeerde bedrading, losse verbindingen of onjuiste spanning leiden tot systeemstoringen, onregelmatige werking of permanente schade aan elektrische componenten. Het is dus belangrijk om de zaken professioneel aan te pakken voor professionele resultaten.

Onprofessionele doe-het-zelfreparaties

Doe-het-zelf projecten kunnen in sommige gevallen geld besparen, maar het installeren of repareren van HVAC-systemen is daar niet een van. HVAC doe-het-zelfreparaties kunnen je fysieke veiligheid, je portemonnee en een juiste werking van je apparatuur in gevaar brengen. Aangezien HVAC-reparaties elektriciteit met zich meebrengen, kan een kleine fout leiden tot een woningbrand, een storing van de apparatuur of andere veiligheidsproblemen.10) Het repareren van HVAC-systemen vereist specifieke gereedschappen en onderdelen, die regelmatig moeten worden vernieuwd om bij te blijven met nieuwe ontwikkelingen in de HVAC-technologie.11) Het is het beste om te voldoen aan de normen die gelden in de industrie.
10) https://paracohvac.com/blog/why-you-should-avoid-diy-hvac-repairs/
11) https://www.drhvac.ca/blog/risks-of-diy-hvac-repairs-vs-professional/

Het is belangrijk om deze vaak voorkomende fouten te vermijden wanneer je HVAC installeert, zodat het systeem optimaal presteert, energiezuinig is en de klant tevreden is. We hopen dat je dit in gedachten houdt en leert voordat je fouten maakt.   

* Producten en oplossingen kunnen variëren afhankelijk van het land en de bedrijfsomstandigheden. 

| Leestijd:

About the author

LG

Blijf op de hoogte van LG Klimaat