Skip to main content

LICENSE NOT FOUND OR INVALID

LICENSE NOT FOUND OR INVALID

Bij het kiezen van een airconditioner speelt efficiëntie een zeer grote rol. Hoe wordt efficiëntie gedefinieerd en welke maatstaven zijn betrouwbaar genoeg om de efficiëntie te meten? Het is daarnaast belangrijk om een aantal begrippen te bepalen om efficiëntie te begrijpen. De afgelopen jaren zijn er wereldwijde criteria ontwikkeld door verschillende bestuursorganen en HVAC-organisaties waarmee de efficiëntie van HVAC-producten vastgesteld wordt. De maatstaven kunnen echter per land verschillen en daarnaast moet er soms rekening worden gehouden met omgevingsfactoren.

COP

COP (Coefficient Of Performance) geeft de verhouding weer tussen warmte- of kou-ratio ten opzichte van de verbruikte energie. COP wordt meestal gebruikt om de efficiëntie van warmte aan te duiden. De meeste elektronische producten leveren vermogen door middel van de energie die zij verbruiken. HVAC-producten zijn daarentegen energieoverdragende systemen en kunnen in sommige gevallen 100% efficiënt zijn. Dit is mogelijk omdat de hoeveelheid warmte die wordt vervoerd in een HVAC-systeem hoger kan zijn dan de hoeveelheid verbruikte energie. Een voorbeeld: als een HVAC-product 5kW warmte produceert van 1kW elektriciteit, dan is de COP 5.0. Hoe hoger de COP is, hoe efficiënter het systeem is.

EER

De term EER staat voor Energy Efficiency Ratio en beschrijft de verhouding tussen de koelingscapaciteit (gemeten in Btu) en de hoeveelheid verbruikte energie (Wh). Als er gesproken wordt over de grootte van een HVAC-systeem, dan wordt er verwezen naar de output capaciteit. Als een systeem met 10.000Btu 1.200Wh energie consumeert, dan is de EER 8.3 (10.000/1.200). Deze aanduiding wordt voornamelijk gebruikt om de efficiëntie van het koelen te meten tijdens een onafgebroken proces. EER is een goede maatstaf wanneer de efficiëntie van systemen wordt gemeten in de nominale waarde, waarbij geen rekening hoeft worden gehouden met de omgevingsfactoren. 

 

SEER

Er is recentelijk nog een andere meetmethode in gebruik genomen; SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) wordt gebruikt om de verhouding tussen de koelingscapaciteit (gemeten in Btu) en de verbruikte energie (Wh) in een bepaald seizoen weer te geven. De methode houdt rekening met een constante binnentemperatuur, een wisselende buitentemperatuur en verschillende factoren zoals energieverbruik. Hoe hoger de SEER, hoe hoger de efficiëntie. De SEER-schaal loopt van 8 tot 30, maar is zeer afhankelijk van de omgevingsfactoren. Alhoewel de SEER dus geen ideale maatstaf is om de efficiëntie te vergelijken, is het wel een goede maatstaf om de efficiëntie van een inverter onder realistische omstandigheden te bepalen.


De methodes hebben allemaal voordelen om te ontdekken welk systeem goed past bij een huis, kantoor of industriële omgeving. Na het lezen van deze blog zijn de maatstaven hopelijk duidelijker en wordt het eenvoudiger een keuze te maken tussen de airconditioners en warmtesystemen. Op zoek naar een HVAC-product? Let dan eens goed op de COP, EER EN SEER-aanduidingen op de verpakking en bekijk ook eens de beoordelingen van de LG HVAC-producten.

 

 

| Leestijd:

About the author

LG

LICENSE NOT FOUND OR INVALID

LICENSE NOT FOUND OR INVALID