Skip to main content

De R290 warmtepomp: een duurzame oplossing voor verwarmen en koelen

De R290 warmtepomp: een duurzame oplossing voor verwarmen en koelen

Stel je eens een wereld voor waarin verwarming en koeling niet alleen comfortabel zijn, maar waarbij er ook rekening wordt gehouden met onze planeet. De LG THERMA V R290 Monobloc is in de HVAC-wereld toonaangevend op het gebied van duurzaamheid. LG Electronics heeft recent deze lucht/water-warmtepomp gepresenteerd en zet hiermee een belangrijke stap voorwaarts op het gebied van verwarmings- en koeloplossingen. De pomp levert niet alleen topprestaties, maar loopt ook technologisch voorop. Dit betekent een doorbraak voor zowel huiseigenaren als bedrijven en maakt de weg vrij voor een energie-efficiëntere en milieubewuste toekomst. Met de THERMA V R290 legt LG de lat flink hoger in de industrie voor milieubewuste verwarming en koeling.

De R290 is uiterst energiezuinig

LG loopt met de nieuwe LG THERMA V R290 Monobloc voor op de nieuwe strenge Europese regelgeving voor koudemiddelen. Er is overgestapt op koudemiddel R290, dat een indrukwekkend laag Global Warming-potentieel (GWP) van slechts drie heeft. Dit bijzondere apparaat met een A+++-classificatie1) heeft een koolstofuitstoot die wel 93% lager is in vergelijking met traditionele boilers2), omdat het slim gebruik maakt van lucht als energiebron. Voor iedereen die overweegt om over te stappen naar een nieuwe warmtepomp is de THERMA V de logische keuze. Het is een enorme sprong voorwaarts op het gebied van energie-efficiëntie in huis. LG voldoet hiermee niet alleen aan de wettelijke eisen, maar biedt ook een duurzame verwarmingsoplossing voor iedereen.

1) De energieclassificaties van de Therma V R290 Monobloc-serie variëren van A++ (model 9kW bij 55℃ LWT) tot A+++ (model 9kW bij 35℃ LWT / 12kW, 14kW, 16kW bij 35℃ en 55℃ LWT).
2) Seizoensgebonden verwarmingsrendement van A+++ bij 35℃ LWT en A+++ bij 55℃ LWT, in overeenstemming met EN 14825 in de verordening van de Europese Commissie (EU). Koolstofemissiecijfers worden alleen berekend voor ruimteverwarming. Met behulp van EN14825-klimaatgegevens en uitgaande van 4.910 bedrijfsuren per jaar bij een temperatuur van 35℃ op basis van gemiddelde temperaturen in Nederland. Het jaarlijkse energieverbruik kan vanwege de ErP-energie-efficiëntie en de opgegeven Prated-waarden afhankelijk van het model variëren. Het rendement is gebaseerd op een condensatieketel, uitgaande van dezelfde jaarlijkse verwarmingsvraag als de LG Therma V R290 Monobloc 16kW. Berekeningen gebaseerd op de energieprijzen van juni 2023 en de koolstofintensiteit van de elektriciteitssector in de EU in 2022, en 56,1 t-CO2/TJ wordt in aanmerking genomen voor de berekening van de CO2-uitstoot van de gasketel.


Deze simulatie is gebaseerd op de conditie Gemiddeld Klimaat en Lage Temperatuur (35℃). Omdat er veel aannames zijn gedaan, kan het resultaat van de simulatie afwijken van de werkelijkheid.

Vernieuwd ontwerp en flexibele installatie
Het slanke ontwerp van de LG THERMA V R290 Monobloc past met zijn duurzame, verfijnde grijze behuizing en een elegant golvend, donkergrijs rooster voor efficiënte ventilatie gemakkelijk in verschillende huis- en bouwstijlen. Dankzij het compacte formaat met slechts één ventilator past hij netjes onder de meeste ramen, wat zowel praktisch als esthetisch is. Bij de THERMA V Monobloc zijn de hydronische componenten in de unit geïntegreerd. Hierdoor zijn er geen ingewikkelde koudemiddelleidingen nodig en is de installatie heel eenvoudig. LG biedt drie installatie-opties (bedienings-, hydro- en combi-units) waardoor het apparaat onder diverse omstandigheden gebruikt kan worden. Onderhoud is een fluitje van een cent; technici hebben via een zijpaneel eenvoudig toegang tot de interne onderdelen. Verder is er bij het ontwerp speciaal gelet op de veiligheid, met afgedichte elektrische componenten, ventilatie en veiligheidskleppen.

Stiller voor gebruikers en hun omgeving
De nieuwe regels van de EU zijn streng voor het geluidsniveau van een warmtepomp en de LG THERMA V R290 Monobloc loopt hiermee voorop. Hij zit boordevol geluids- en trillingsdempende technologie, zodat zowel de gebruiker als de buren een stille omgeving hebben. Dankzij biomimetische onderdelen zoals aerodynamische naven en variabele vleugels wordt het geluid van de ventilator tot een minimum beperkt. Het dubbele geluidscherm en de trillingsdempers van de THERMA V werken zo goed dat het zoemgeluid van het buitendeel een van de stilste op de markt is waardoor het stil genoeg is om de vrede met de buren te bewaren3). Bovendien heeft hij het Quiet Mark-keurmerk gekregen, waarmee hij een van de beste warmtepompen is op het gebied van geluidsreductie4)

3) Gebaseerd op een geluidsniveau bij een nominale verwarmingstoestand, gemeten in overeenstemming met EN 12102-1 en ISO 9614.
4) Het Quiet Mark-keurmerk wordt toegekend aan de stilste producten in elke categorie. De LG Therma V R290 Monobloc-modellen die een Quiet Mark-keurmerk hebben, zijn HM093HFX UB60, HM121HF UB60, HM123HF UB60, HM141HF UB60, HM143HF UB60, HM161HF UB60 en HM163HF UB60. Dit keurmerk geldt alleen voor het Verenigd Koninkrijk en Europa.

Een breed operationeel bereik voor veel comfort
De LG THERMA V R290 Monobloc warmtepomp is een echte allrounder met een indrukwekkend operationeel bereik dat uitstekend geschikt is voor verschillende klimaten. Tijdens een koude winter zorgt hij bij temperaturen tot -28℃ zonder problemen voor een stabiele verwarming, zodat je verzekerd bent van een behaaglijke warmte wanneer die het hardst nodig is. Als het tijd is voor afkoeling heeft deze veelzijdige warmtepomp een koelbereik van 5 tot 48℃, ideaal voor warme zomerdagen. De uitvoertemperatuur van het gekoelde water varieert van een verfrissende 5 tot 27℃, terwijl het warme water kan worden ingesteld tussen een comfortabele 15 en een lekker warme 75℃. Of het nu een ijskoude winterochtend is of een verzengende zomermiddag, de LG THERMA V R290 Monobloc is ontworpen om het hele jaar door optimaal comfort te bieden.5)

5) De Therma V R290 Monobloc werkt bij een buitentemperatuur tot wel -28℃. De uitgaande watertemperatuur die kan worden bereikt bij -28℃ kan echter beperkt zijn tot maximaal 50℃ en de verwarmingscapaciteit kan verlaagd zijn ten opzichte van de nominale capaciteit. De Therma V R290 Monobloc levert tot een buitentemperatuur van -7℃ 100 procent van de verwarmingscapaciteit, onder de voorwaarde dat het uitgaande water 35℃ is. Productprestaties kunnen afhankelijk van omgevingsfactoren variëren.

Gebruikersvriendelijke energieoplossingen
Met de THERMA V van LG wordt energiebeheer een fluitje van een cent. Deze warmtepomp maakt samen met het energieopslagsysteem (ESS) onderdeel uit van het Home Energy Platform van LG, dat voor een totaaloplossing voor huishoudelijke energie kan worden gecombineerd met zonnepanelen van derden. Het kan nog beter, want de warmtepomp werkt perfect samen met het ThinQ™ Smart Home Platform van LG, zodat gebruikers deze eenvoudig kunnen bedienen en monitoren en extra energie kunnen opslaan in het ESS. Bovendien kunnen HVAC-technici via de Building Energy Control (BECON) Cloud de software van de warmtepomp op afstand instellen en bijwerken, waardoor installatie en onderhoud in een handomdraai kunnen worden uitgevoerd.

Vanwege overheidssubsidies is het nóg verstandiger om voor de THERMA V R290 Monobloc te kiezen
De LG THERMA V R290 Monobloc is meer dan alleen een eersteklas warmtepomp op het gebied van energiebesparing, strak design en gebruiksvriendelijkheid. Dankzij het R290-koudemiddel is het vanwege de vele overheidsvoordelen waar gebruikers voor in aanmerking komen ook financieel een slimme zet. Zo krijgt de eindconsument in Nederland bij de R290 tot wel €3.975 aan subsidie (check RVO.nl voor de meest recente subsidie prijzen).

De nieuwe LG THERMA V R290 Monobloc: Kort samengevat

De LG THERMA V R290 Monobloc staat voor een grote sprong voorwaarts in duurzame verwarming en koeling. Het gebruik van het koudemiddel R290 is in overeenstemming met de strenge Europese regelgeving en heeft een laag GWP, waardoor de CO2-uitstoot aanzienlijk lager is. Het ontwerp is niet alleen milieubewust, maar ook gebruiksvriendelijk en esthetisch aantrekkelijk en past naadloos in verschillende omgevingen. Daarnaast blinkt de THERMA V uit in stille werking, voldoet hij aan de strenge EU-normen voor geluidsniveaus en is hij eenvoudig te integreren in het Home Energy Platform van LG voor efficiënt energiebeheer.6) Financieel is het een slimme keuze, met overheidssubsidies en belastingvoordelen in verschillende landen, waardoor de pomp een aantrekkelijke optie is voor milieubewuste consumenten die efficiëntie en besparing allebei belangrijk vinden.7)

6) Om deze functie te gebruiken, is de aankoop van accessoires (geleverd door LGE of een derde partij) vereist.
7) Deze gegevens gelden vanaf 2023, maar het beleid kan afhankelijk van de datum variëren.

*Producten en oplossingen kunnen per land en bedrijfsomstandigheden verschillen.

| Leestijd:

About the author

LG

Blijf op de hoogte van LG Klimaat