Skip to main content

De strijd om de thermostaatknop

Als het om de ideale kamertemperatuur gaat, verschillen mannen en vrouwen sterk van mening. In veel kantoren resulteert dit in een strijd om de thermostaatknop. Een comfortabel klimaat op de werkvloer is essentieel voor de productiviteit van medewerkers. Maar hoe los je deze thermostaat-strijd naar tevredenheid van alle medewerker op?

Mannen vs. vrouwen

In de meeste kantoren zijn de temperaturen gebaseerd op een verouderde standaard, waarbij de gemiddelde werknemer een 40-jarige man van 70 kilo was. De samenstelling van het personeelsbestand is sinds de jaren 60 echter drastisch veranderd. Een groot deel van de huidige werknemers is inmiddels vrouw, en de gemiddelde aangename temperatuur voor mannen en vrouwen verschilt sterk. Dit verklaart wellicht het fenomeen dat vrouwen zich op kantoor in dikke truien en sjaals hullen.

Verschillen in metabolisme en Body Mass Compositions van mannen en vrouwen.

Hoewel mannen en vrouwen dezelfde gemiddelde lichaamstemperatuur van 37 °C hebben, veroorzaken biologische verschillen dat vrouwen het over het algemeen kouder hebben. Vrouwen hebben namelijk een langzamere stofwisseling dan mannen en genereren daardoor minder lichaamswarmte. Daarnaast is uiteraard ook de kledingkeuze van invloed op verschillende beleving van de temperatuur op de kantoor.  Een comfortabele werkomgeving creëren waarin zowel mannen als vrouwen zich prettig voelen is dus niet eenvoudig, maar wel essentieel.

 

Een comfortabel kantoorklimaat

Een studie uit 2010 toont namelijk aan dat extreem hoge temperaturen negatieve effecten hebben op de productiviteit van werknemers. Maar ook lage temperaturen kunnen een negatieve impact hebben. Het creëren van het ideale binnenklimaat is dus goed voor zowel de werknemers als de werkgever.

Bovendien vermindert een aangenaam binnenklimaat het energieverbruik en dat is uiteindelijk kostenbesparend. Denk bijvoorbeeld aan de zomermaanden, wanneer het buiten 30 graden is. Door op dat moment het verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur beperkt te houden kan er veel energie bespaard worden. Het is namelijk niet verstandig om binnen een temperatuur van bijvoorbeeld 21 graden op de klimaatinstallatie in te stellen terwijl het buiten 30 graden is. Het verschil wordt dan te groot en voelt voor werknemers niet comfortabel. Als standaard is het raadzaam om gedurende de zomer binnen een temperatuur van circa 4 graden kouder dan de buitentemperatuur aan te houden.

“Controle over alle elementen die het mogelijk maken een consistent en comfortabel binnenklimaat te handhaven, dat zou de strijd tussen mannen en vrouwen kunnen oplossen”, alsdus Ferry van der Heijden van LG.  “Onze klimaatsystemen bieden de mogelijkheid snel de gewenste temperatuur te bereiken. Tegelijkertijd zorgt de Dual Sensing-technologie ervoor dat de binnentemperatuur altijd comfortabel blijft door zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid van de buitentemperatuur te registreren en het binnenklimaat daarop aan te passen. Door vooraf limieten op energieverbruik in te stellen kan de klant gebruikersgemak, energiebesparing en het algehele comfort op kantoor verbeteren.”

De LG Multi V 5 helpt een einde te maken aan de theromstaat-strijd.

 

| Leestijd:

About the author

LG

Blijf op de hoogte van LG Klimaat