Skip to main content

Denken en handelen vanuit NABC

Hedendaagse gebouwen worden ontworpen voor een specifiek doel en met oog voor het milieu. Op basis van de functie worden deze gebouwen geclassificeerd. Wanneer een projectontwikkelaar start met het maken van een voorstel kunnen er diverse modellen gehanteerd worden om dit proces vorm te geven. In dit artikel introduceert LG oplossingen voor residentiële gebouwen aan de hand van het NABC-model. Maar wat is NABC?

NABC is een voorstelmodel dat gebruikt wordt in de communicatie met de klant. De letters staan voor Need - Approach - Benefit – Competition (behoefte, aanpak, voordeel en concurrentie). Het gebruik van dit model helpt om structuur aan te brengen in het voorstel en ideeën te ordenen. Allereerst dienen de behoeften (N) van de klant in kaart te worden gebracht. Op basis van deze behoeften wordt de best mogelijke oplossing gedeeld (A), worden de voordelen van deze oplossing toegelicht (B), en de meerwaarde ten opzichte van de concurrent geboden (C).

Bij de start van een traject worden de eigenschappen van de woningen in kaart gebracht en dient het doel van de ontwikkelaar achterhaald te worden. Zoals te zien in de onderstaande afbeelding, zijn de woonkamer, de badkamer en de keuken de drie belangrijkste ruimtes van een woning. Elke ruimte heeft eigen, verschillende HVAC-vereisten. Tegelijkertijd kan de klant ook eigen wensen of behoeften hebben. De projectontwikkelaar is verantwoordelijk voor de bouw en haalt zijn winst uit de verkoop en/of verhuur. Als het gebouw aan de wensen van de klant voldoet, wordt op die manier de waarde van het gebouw hoger. Een optimaal voorstel levert uiteindelijk een verhoogde waarde op.

De slaapkamer is de plek om tot rust te komen en te slapen. In deze ruimte dient het stil te zijn. De woonkamer beschikt vaak over veel ramen, die zorgen voor veel stralingswarmte. In de keuken geeft het koken een grote warmtebelasting en dient een afzuigkap aanwezig te zijn om deze warmte, dampen en geuren af te voeren. De volgende afbeelding laat meer details zien:

De vier belangrijkste elementen bij residentiële gebouwen zijn: een aantrekkelijk interieur, een comfortabele omgeving, een gezonde omgeving en woongemak. Met het oog op NABC, dient er rekening te worden gehouden met de voordelen en de verschillen ten opzichte van de concurrentie. Dit kan vervolgens meegenomen worden in het voorstel. Voor een aantrekkelijk interieur is de LG Multi Split met 1-weg cassette uiterst geschikt. Voor een comfortabele omgeving bevat deze unit eenvoudig te bedienen, snelle en stille modi. En voor een gezonde omgeving biedt LG een luchtzuiveringskit die toepasbaar is op de 1-weg cassette. Van alle Multi Split fabrikanten heeft alleen LG 1-weg cassette binnendelen. Deze units passen beter in een modern en aantrekkelijk interieurdesign dan bijvoorbeeld wand gemonteerde binnendelen.

Net als weergegeven in bovenstaande afbeelding kan een plafondventilator ook deel uitmaken van het NABC-voorstel voor residentiële gebouwen. Ventilatoren zijn niet gekoppeld aan een Multi Split buitendeel, maar kunnen gezamenlijk ingezet worden voor een verbeterd leefklimaat in een ruimte. We vergelijken in de afbeelding ook de effectiviteit tussen het gebruik van een binnendeel plus een plafondventilator en het gebruik van slechts één enkel binnendeel.

Voor eet- en woonkamers zijn de Multi Split met 1-weg cassette, een luchtzuiveringsset en een plafondventilator een goede combinatie. Voor slaapkamers is het toevoegen van een Energy Recovery Ventilator (ERV), in plaats van een plafondventilator, goed voor veel frisse lucht en een goede, stille nachtrust.

Vandaag de dag zijn er diverse en flexibele woonoplossingen om te voldoen aan de uiteenlopende behoeften van de klant. Het NABC-model vormt een basis en kan verder naar wens van de ontwikkelaar en de klant worden aangevuld. LG levert een belangrijke bijdrage als het aankomt op HVAC-oplossingen voor de residentiële bouw. Voor elke wens wordt in samenwerking met partners en klanten een passende oplossing gevonden voor een comfortabel en gezonde leefomgeving.

| Leestijd:

About the author

LG

Blijf op de hoogte van LG Klimaat