Skip to main content

Hoe LG de meest complete support biedt bij de installatie, opstart en herstellingen van Multi V-systemen

LG in Beeld met HVAC Service Engineer Nick Nelen

Met Multi V heeft LG systemen die multifunctioneel zijn en grotere gebouwen zowel kunnen verwarmen, koelen als ventileren en zelfs ook van warm water kunnen voorzien. Die systemen leveren uitstekende prestaties op een energiezuinige manier en verkopen daardoor zichzelf, maar als er toch wat assistentie vereist is, springt LG HVAC service engineer Nick Nelen altijd met een brede glimlach bij. LG stelt alles in het werk om de installaties en eventuele herstellingen zo vlot mogelijk te laten verlopen.

De Multi V-systemen zijn zonder meer een van je paradepaardjes, Nick. Wat maakt zo’n systeem nu zo uniek?

“De Multi V-systemen behoren tot de categorie Variable Refrigerant Flow (VRF). Ze zijn ideaal voor grotere gebouwen zoals kantoren, hotels, scholen of industriële loodsen. Ze verwarmen, koelen en ventileren de lucht in zowel grote ruimtes als in heel veel kleine kamers. Door hun toepassing zijn ze zeer flexibel in te zetten: buitenunits kunnen gekoppeld worden en aangesloten aan 1 tot 64 binnentoestellen. Met een Hydro Kit is het ook mogelijk om warm water te voorzien waardoor er ook geen gasaansluiting meer nodig is. Onze compressoren zijn bijzonder zuinig en wat nog bijzonder is, naast de luchtkwaliteit anticiperen ze ook op de luchtvochtigheid. Als die niet optimaal is, dan treedt het systeem in werking. Dat maakt dat er snel een nog comfortabeler klimaat bekomen kan worden. Het is een toestel dat in hotelmiddens al is ingeburgerd. Ook voor scholen is het heel interessant omdat het de lucht ook weet te zuiveren en daarbij is ook het CO2-gehalte een belangrijke factor. Het is niet alleen veiliger om dit laag te houden, wanneer er minder CO2 in de lucht zit in de klaslokalen, blijven de kinderen ook aandachtiger.”

We spreken over complexe systemen die veel vertakkingen in tientallen ruimtes kunnen hebben waar aangepaste installaties voor nodig zijn. Is de opstart een uitgebreid proces?

“Dat doen we altijd samen met de installateur. Hij neemt op voorhand een hele checklist door met alle normen waaraan het systeem hoort te voldoen. Hij meet het ook volledig uit, want het gaat altijd om maatwerk. Op basis van de leidinglengtes kunnen we nagaan of alles correct geplaatst is. Vervolgens gaan wij langs om nog eens na te trekken of alles conform de normen en onze voorschriften is opgesteld. We controleren ook altijd nog even of de laatste softwareversie al geïnstalleerd is en addresseren het systeem. Als dat gebeurd is, gaan we de poortkoppelingen nog eens na. Heel het proces gebeurt samen en in overleg met de installateur. We vinden het bij LG belangrijk dat zij daarbij betrokken worden, het is tenslotte ook hun project en wij staan bij LG achter hun werk.”

Wat kan een installateur doen als er bij de installatie of naderhand toch iets misgaat?

“Ze kunnen er altijd onze service app bijnemen, een applicatie speciaal voor onze dealers. De app is een kennisbank. Daarop staat alles van onze systemen uitgelegd, voor elk deel van elk toestel, van VRF tot single en multi split en zelfs de bijhorende afstandsbedieningen. Met die app kunnen 80 procent van de problemen worden opgelost. Het is zelfs mogelijk om foutcodes in te geven en de oplossing er meteen bij te pakken. Met behulp van een unieke registratiecode kunnen al onze installateurs die app downloaden. Daarnaast is er ook nog ons uitleesprogramma LGMV dat precies analyseert hoe airco’s draaien en aangeeft waar de fout zit. Daarmee is het bij twijfel ook mogelijk om een kwartier of een halfuur lang data te registreren en die naar ons door te sturen zodat wij kunnen meekijken wat er precies misgaat. Onze installateurs beschikken dus over twee hulplijnen waarmee ze doorgaans zelf in staat zijn om storingen op te lossen.”

Kunnen ze ook snel aan onderdelen raken, als er bepaalde componenten aan vervanging toe zijn?

“Dat kan rechtstreeks bij ons. We hebben doorgaans alles op voorraad in ons centraal magazijn in Tilburg. Uiterlijk twee dagen later zijn de gewenste onderdelen al bij de dealer. We kunnen ook rechtstreeks bij de klant leveren. Elk onderdeel heeft een serienummer wat het eenvoudig maakt om misverstanden te voorkomen. Als het toestel nog onder garantie staat, leveren we de onderdelen gratis. Bij een ouder systeem, sturen we eerst een offerte, dan kan de klant nagaan of hij die kosten nog wil maken of liever het toestel vervangt. Die beslissing laten we aan de klant over.”

Gebeurt het wel eens dat dit toch niet volstaat en dat ondanks al die hulp vanop afstand het probleem niet van de baan raakt? Hoe lossen jullie het euvel dan op?

“Jaarlijks worden er meer dan duizende systemen in België geïnstalleerd en het gebeurt echt zelden dat we zelf moeten langsgaan voor reparaties, maar onze dealers mogen altijd bellen, zowel in België als uit Nederland. We proberen hen in eerste instantie telefonisch of via mail te helpen op basis van een foutcode bijvoorbeeld. Als dat niet lukt, gaan we zelf ter plaatse. Soms komen we nog binnen de dag ter plekke om de klant weer op weg te helpen. Ook hier doen we dat bezoek samen met de installateur zodat hij zelf helemaal mee is en in de toekomst zelf kan bijspringen bij een gelijkaardig probleem. We controleren alles van A tot Z en lossen daarna het probleem op. We laten niets aan het toeval over om onze klanten de beste service te bieden.”

| Leestijd:

About the author

LG

Blijf op de hoogte van LG Klimaat