Skip to main content

Inspelen op de groeiende vraag naar getrainde installateurs met de LG Academy

Geen enkele sector ontkomt er nu aan: personeelstekort. Het is een groot probleem voor alle sectoren in Nederland, waaronder de installatiesector. LG Air Solution draagt bij aan de oplossing. Via de LG Academy biedt het bedrijf trainingen voor alle partners en medewerkers. Hier kunnen zij kennis opdoen over de nieuwste producten, zoals over het toepassen, de installatie, het onderhoud en de service. Leuk en leerzaam, maar wat voor verschil maakt het nou echt?

LG Academy bestaat inmiddels officieel ruim tien jaar, maar Martin Pennings begon negentien jaar geleden al met uitleg geven aan LG’s partners, omdat er toen al regelmatig vragen werden gesteld. “’Waarom’ is het uitgangspunt van training: Uitleggen dat het zo moet is namelijk niet voldoende; uitleggen waarom het zo moet is veel belangrijker”, zo vat Pennings de insteek samen. Hij is de Academy manager en trainer bij LG Air Solution, en neemt tot op de dag van vandaag de trainingen van de academie op zich. “Het is leuk om te doen, maar tegelijkertijd ook echt een must”, geeft hij aan. “Je kunt als fabrikant niet zonder. De installateurs hebben de juiste informatie nodig over hoe ze onze producten moeten toepassen, installeren en onderhouden.”

 

Een alsmaar groeiende vraag

Pennings is druk in de weer met de trainingen voor de LG Academy. De vraag is in de afgelopen jaren verdubbeld en de trainingen zitten allemaal binnen enkele dagen vol. Hij zet de informatie uit de installatiehandleidingen om naar een boeiende en interactieve training met behulp van de kennis die hij heeft door zijn eigen ervaring in de service. Zelf volgt hij ook nog steeds trainingen. Vanuit het hoofdkantoor worden er dagen georganiseerd waarbij de trainers uit alle landen training krijgen. Op deze manier blijft niet alleen het hoofdkantoor op de hoogte van wat de trainers van de diverse academies allemaal doen, maar het zorgt er ook voor dat de trainers op de hoogte blijven van elkaar: “We kijken waar de installateur tegenaan loopt in het veld. Wat zijn de meest voorkomende fouten en wat wordt er vaak over het hoofd gezien? Maar we hebben het ook over de informatie die wij, als trainers, nodig hebben en hoe we de trainingen opbouwen.”

“Het laatste wat ik wil doen tijdens een training is gewoon een installatieboekje of een aantal dia’s staan voorlezen”, zegt Pennings. “Ik wil mensen zelf laten nadenken over het materiaal en ze er interactief mee laten omgaan. Alle trainers willen dat, maar we doen het allemaal op een andere manier. Wat ik doe kost wel veel energie, maar dat is prima. Ik doe het graag en het enige wat ik terugvraag van de installateurs is aanwezigheid en een goede inzet. Maar ik zie dat de meeste mensen erg gemotiveerd binnenkomen. Dat is fijn, want het gaat mij erom dat iedereen daar aan het einde van de training wegloopt met het idee: ik heb echt iets geleerd vandaag.”

 

Resultaten in de praktijk

De installatiebedrijven sturen hun mensen regelmatig naar de LG Academy toe. Zij zien hoe belangrijk de trainingen zijn. Daarnaast is het resultaat meetbaar door het analyseren van de binnenkomende vragen bij de serviceafdeling. De trainingen zijn echter vooral essentieel wanneer klanten om nieuwe producten en diensten vragen, zoals de wens om huizen te verduurzamen en het minderen van gasverbruik. “Het belangrijkste is meebewegen met de markt”, geeft Pennings aan. “Op dit moment verschuift de vraag bijvoorbeeld heel sterk naar de lucht-water warmtepomp training en daar bewegen wij in mee. We breiden de trainingen uit of zorgen ervoor dat er meer trainingsmomenten beschikbaar zijn. Wij kunnen wel zeggen ‘dit is wat we willen vertellen’, maar als daar geen behoefte aan is, dan is het verspilde tijd en moeite om daar een training over te geven.”

Er komen veel verschillende installateurs naar de trainingen: van een nieuweling die net zijn of haar certificaat heeft en begint in het vak, tot de ervaren installateur die dit werk al twintig jaar doet. Iedereen ontvangt nieuwe informatie tijdens de trainingen. De producten worden door de jaren steeds ingewikkelder en innovaties volgen elkaar razendsnel op. Het is cruciaal om op de hoogte te blijven van die ontwikkelingen. “Vooral nĂș zijn de trainingen onmisbaar”, aldus Pennings. “Vanwege de schaarste op de arbeidsmarkt zien we namelijk veel basiscursisten. Zij hebben nog geen enkele ervaring, maar moeten wĂ©l zo snel mogelijk aan de slag met de producten omdat er gewoon te weinig personeel is.” Het is van cruciaal belang om deze groep cursisten goed op te leiden ter voorbereiding op de toekomst.

| Leestijd:

About the author

LG

Blijf op de hoogte van LG Klimaat