Skip to main content

Life's Good met de verduurzaming van woningen

De stap naar het elektrificeren van woningen en gebouwen is een cruciale zet in het omarmen van duurzaam wonen. Deze overgang van traditionele energiebronnen naar elektriciteit is een proactieve stap in het tegengaan van klimaatverandering, het overwinnen van de wereldwijde energiecrisis en het verbeteren van de woonomgeving.


Naast milieuvoordelen brengt thuis elektrificatie praktische voordelen met zich mee, zoals mogelijke kostenbesparingen en verbeterde energieonafhankelijkheid van woningen. In deze veranderende omgeving spelen innovatieve oplossingen een cruciale rol, waarbij de efficiëntie en effectiviteit van moderne elektrische apparaten worden benadrukt. Doe mee met deze serie over alles wat met elektrificatie te maken heeft.

 

Waarom Elektrificeren? 

Sinds 1993 gebruiken Amerikanen geleidelijk meer elektrische apparaten, en 1 op de 4 huizen in het hele land is nu volledig elektrisch. Door fossiele brandstoffen te laten vallen, verminderen huishoudens aanzienlijk hun ecologische voetafdruk en dragen ze rechtstreeks bij aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Deze verschuiving gaat niet alleen over het adopteren van nieuwe technologieën; het is een krachtige verklaring in de strijd tegen klimaatverandering, een proactieve methode om de energiecrisis aan te pakken en een manier om de financiële druk van inflatie te compenseren. De elektrificatie van woningen vertegenwoordigt een tastbare actie die individuen kunnen ondernemen om een rol te spelen in een wereldwijde oplossing, waardoor we dichter bij een duurzame toekomst komen.

1) 1000 Home Challenge. (2012). Mackey Deep Energy Reduction Case Study. Accessed: https://jhn.e94.myftpupload.com/wp-content/uploads/2020/10/Mackey_THC_Case_Study.pdf

 

De Voordelen van Elektrificatie

De overgang naar elektrische woningen zorgt niet alleen voor schonere luchtkwaliteit, maar sluit ook aan bij hedendaagse trends op het gebied van energie-efficiëntie. Traditionele gasapparaten kunnen schadelijke verontreinigende stoffen uitstoten, die de binnenluchtkwaliteit kunnen aantasten en gezondheidsrisico's kunnen opleveren. Door over te schakelen naar elektrische apparaten worden deze risico's aanzienlijk verminderd, wat zorgt voor een schonere en veiligere thuisomgeving.


Moderne elektrische apparaten zijn vaak energiezuiniger dan hun gas-tegenhangers. Deze efficiëntie vertaalt zich in lagere energierekeningen, wat op lange termijn financiële besparingen oplevert. Het gebruik van geavanceerde elektrische apparaten leidt vaak tot verminderde energie-uitgaven voor huiseigenaren.


De praktische voordelen strekken zich uit tot het bieden van consistente comfort gedurende het hele jaar door het gebruik van warmtepompen, die zowel kunnen verwarmen als koelen. Daarnaast verbetert de integratie van zonnepanelen en batterijsystemen de veerkracht, met een beschikbaarheid van stroom zelfs tijdens stroomuitval, en geeft het huiseigenaren energieonafhankelijkheid.

2) https://www.redwoodenergy.net/research/a-pocket-guide-to-all-electric-retrofits-of-single-family-homes 

 

Stimulansen en subsidies van de overheid, zoals de Inflation Reduction Act in de VS, ondersteunen deze transitie verder, waardoor de financiële impact die gepaard gaat met de adoptie van deze energie-efficiënte thuistechnologieën wordt verlicht. Er zijn talloze financiële prikkels voor elektrificatie beschikbaar, waaronder federale belastingvoordelen voor residentiële fotovoltaïsche zonne-energiesystemen3) en elektrische voertuigen4), evenals staats- en regionale kortingen voor warmtepompen en diverse andere apparaten.5)

3) https://www.energy.gov/sites/prod/files/2020/01/f70/Guide%20to%20Federal%20Tax%20Credit% 20for%20Residential%20Solar%20PV.pdf 

4) https://fueleconomy.gov/feg/taxevb.shtml

5) For example, the Association of Bay Area Governments: https://www.bayrenresidential.org/get-rebates


Voorbereiding op Elektrificatie 

Huiseigenaren die de toekomst van energie willen omarmen, kunnen een voorsprong nemen op het elektrificatieproces door vandaag proactieve stappen te ondernemen. Van het bijwerken van jouw energieplan tot het voorbereiden op geavanceerde verwarming en koelsystemen, er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat jouw huis klaar is voor een soepele overgang naar elektrificatie. Hier zijn enkele richtlijnen om aan de slag te gaan.

 

 

 

 

Open jouw energierekening online of via de telefoon en schakel over naar een hernieuwbaar energieplan. Of neem deel aan een lokaal Gemeenschappelijk Zonne- of Windproject als deze opties beschikbaar zijn.

 

Inspecteer jouw elektrische paneel om de capaciteit te bepalen en te begrijpen hoe het is gedimensioneerd voor de behoeften van jouw huis.

 

Regel een thuisenergie-audit, inclusief een luchtdichtheidstest, en vraag een eerste offerte aan bij een warmtepompcontractor voor ruimteverwarming en –koeling: https://www.lgsolutions.nl/warmtepompaanvraag/ 

 

Test je pannen met een magneet om te zien of ze geschikt zijn voor inductie, investeer in een draagbare inductiebrander, en plan voor de installatie van een 240V / 40A stopcontact om toekomstige fornuisupgrades te accommoderen.

 

Bepaal of je een gas- of elektrische droger heeft en controleer of je het benodigde 240V-stopcontact heeft; overweeg alternatief het gebruik van een warmtepompdroger.

 

Beoordeel uw dagelijkse rijafstand om inzicht te krijgen in de actieradius die u nodig heeft en zoek naar openbare laadstations in de buurt om vertrouwd te raken met extra oplaadopties.

 

Controleer, als je een garage heeft, op een bestaand 240V-stopcontact om mogelijk een Level 2 EV-oplader toe te voegen voor sneller opladen van voertuigen.

 

Gebruik online bronnen om het zonne-potentieel van jouw huis te evalueren en voorlopige offertes te verzamelen voor de installatie van zonnepanelen op het dak

 

Als jouw huis zonnepanelen heeft, informeer dan bij jouw installatieprovider naar de integratie van een batterijopslagoplossing om zonne-energie op te vangen en op te slaan.


Het omarmen van de elektrificatie van woningen is een verstandige investering in een schonere, gezondere toekomst. Hoewel er initiële kosten zijn, kunnen de financiële voordelen op de lange termijn, zoals lagere energierekeningen, een hogere woningwaarde en stimuleringsmaatregelen van de overheid, helpen deze uitgaven in evenwicht te brengen. Met strategische planning wordt de overstap naar een volledig elektrisch huis een zelfverzekerde en impactvolle keuze, waarbij persoonlijk comfort op één lijn wordt gebracht met verantwoordelijkheid voor het milieu. 6)

6) https://content.rewiringamerica.org/reports/electrify-home-guide.pdf 

Neem hier contact met ons op

Onze LG experts staan voor u klaar. Vul de onderstaande velden in en wij nemen z.s.m. contact met u op.

Ja, ik ben geïnteresseerd in de:

Privacy Policy

| Leestijd:

About the author

LG

Blijf op de hoogte van LG Klimaat