Skip to main content

LICENSE NOT FOUND OR INVALID

LICENSE NOT FOUND OR INVALID

Milieuzuinige trends zetten zich door op elk gebied van regulering, ook op vlak van koelmiddelen. Tegen 2025 moet koudemiddel R410 worden uitgefaseerd, wat bij vele installateurs leidt tot controverse. Wesley Pensis, Service Coordinator bij LG HVAC, legt uit waarom de zorgen overbodig zijn.

Bij LG begrijpen we de beroering van de vele installateurs. Koudemiddel R410 wordt tegen 2025 verboden wegens te vervuilend, waardoor de productie ervan vandaag al vermindert en de prijzen sterk stijgen. Langs de ene kant zien installateurs R410 als het ideaal koudemiddel op basis van zijn eigenschappen: natuurlijke middelen kennen een veel groter explosiegevaar (in het geval van propaan) of werken simpelweg minder efficiënt (in het geval van CO2). Langs de andere kant is het alternatief R32 nog te onbekend en onbemind bij installateurs.

En dat is helemaal onterecht. R32 is een bestanddeel van R410; om te beginnen zou het reeds geproduceerde R410 zo niet verloren zijn, maar kan het worden gebruikt om R32 uit te winnen. Bovendien wordt R32 vandaag al bijna standaard gebruikt in kleinere toestellen, zoals de LG Monobloc. Iedereen gebruikt het dus al, al beseffen ze het misschien niet.

Alles draait rond de zogenaamde GWP-index (‘Global Warming Potential’). Bij R32 ligt dat vele malen lager dan bij R410. Daarnaast werkt R32 veel efficiënter: je hebt er minder van nodig, waardoor compressoren kleiner gebouwd kunnen worden, aangezien er minder moet worden verpompt. Dat heeft dan weer als gevolg dat de toestellen veel stiller zijn. Je wint dus verschillende keren: op vlak van efficiëntie, kostprijs én geluid.

 

Afwachten

Het gebrek aan animo voor een overstap ligt ook deels aan de afwachtende houding van fabrikanten. Zij zien R32 als een overgangsmiddel naar een nog milieuvriendelijker en efficiënter middel - misschien wel een natuurlijk koudemiddel? Nochtans is R32 vandaag wel degelijk de beste keuze.

Van onze kant kunnen we echter niet anders dan blij zijn dat er wordt gewerkt aan milieuvriendelijke oplossingen. We werken zelf al geruime tijd met R32 en blijven onderzoek voeren naar oplossingen om deze producten zo goed en efficiënt mogelijk te gebruiken. Dat resulteerde bijvoorbeeld in de LG Monobloc, een warmtepomp van de nieuwe generatie die gebruik maakt van R32 en even capabel is als een toestel dat R410 gebruikt.

We staan onze installateurs en partners verder steeds bij met raad en daad om zo pijnloos mogelijk de overstap te maken. Samen maken we een verschil.

| Leestijd:

About the author

LG

LICENSE NOT FOUND OR INVALID

LICENSE NOT FOUND OR INVALID