Skip to main content

LG/Centercon kick-off: innovatie, inspiratie en kennisdeling

Ontwikkelingen in de installatiebranche, trends op het gebied van bouw, servicetools en de HVAC-markt en een kennismaking met de nieuwste producten van LG. Dit zijn slechts een aantal thema’s die op woensdag 3 april aan bod kwamen tijdens alweer de 4e editie van de LG/Centercon Kick-Off.

Dit jaar was de technische hoofdstad van Nederland, Eindhoven, het toneel van dit jaarlijkse event. Onder de kenmerkende koepel van het Evoluon verzamelde installateurs en adviseurs zich om inspiratie op te doen en hun kennis te vergroten. De Kick-Off werd afgetrapt door Robert in den Haak, Directeur bij Centercon, en Richard de Waal, Directeur bij LG Air Solutions. Beide heren benadrukten dat de kick-off niet alleen een aftrap van het nieuwe klimaatseizoen is, maar vooral ook een moment in het jaar om informatie en inspiratie over trends en ontwikkelingen in een snel veranderende markt te delen.

Trends naar water

Roel Drenth had de eer om te starten met de eerste presentatie. Als Sales Manager bij Centercon was hij de aangewezen persoon om de aanwezigen meer te vertellen over trends naar water. “Energieneutraal, CO2-reductie, BENG, NOM, het zijn maar een aantal termen die gepaard gaan met de huidige energietransitie, een transitie waar we allemaal mee te maken hebben”, aldus Roel Drenth. Na een korte introductie deelde Roel zijn kennis over diverse producten, waaronder de RAC line-up, CAC modellen en de Multi V.

  • RAC
    Drenth informeerde de zaal over de ontwikkelingen in de RAC line-up. Zo heeft LG nu bijna alle modellen in deze line-up standaard voorzien van wifimogelijkheden. Doormiddel van de SmartThinQ app zijn eindgebruikers in staat om hun airconditioning op afstand te bedienen. Daarnaast zijn ook bijna alle RAC-modellen voorzien van het milieuvriendelijkere koudemiddel R32. Nieuw binnen de line-up is de zilveren uitvoering van de LG Artcool.
  • CAC

    Ook LG’s Commercial Air Conditioners (CAC) zijn bijna allemaal beschikbaar in een uitvoering voorzien van R32. Daarnaast is de cassette unit uit deze line-up onderscheiden met een Reddot design award. Wat deze oplossingen echter bijzonder interessant maken voor installateurs is het feit dat de cassette units en zeer lage inbouwhoogte hebben. Dit maakt de modellen van LG geschikt voor situaties waarin erg weinig ruimte beschikbaar is.

  • MULTI V
    Als afsluiting van zijn presentatie stond Roel ook nog even stil bij de Multi V producten. Hier deed hij twee nieuwe aankondigingen. Zo brengt LG medio dit jaar een Multi V Mini op de markt, welke ook beschikbaar zal zijn met R32. 

LG’s totaaloplossing

De trend om afscheid te nemen van fossiele brandstoffen en met name gas leidt onvermijdelijk ook tot innovaties op het gebied van energieopwekking. Het was aan Achmed Mohammed, LG’s Head of Solar Benelux, om LG’s totaaloplossing te introduceren. LG biedt namelijk high efficiency Solar PV-modules waarmee efficiënt energie opgewekt kan worden. Dit in combinatie met het Energy Storing System (ESS) bestaande uit een omvormer en een batterij, en LG’s warmtepomp vormen de totaaloplossing voor het duurzaam verwarmen van een woning.

Achmed beschreef de werking van de totaaloplossing als volgt: “De PV-panelen op het dak van de woning verzamelen energie gedurende jouw werkdag. Omdat er op dat moment niemand thuis is wordt alle energie opgeslagen in de batterij, er is tenslotte geen verbruik. Zodra de batterij volledig opgeladen is kan met de overige opwekking ook het tapwater verwarmd worden. Op het moment dat iedereen thuiskomt van zijn werk of school kan het huishouden functioneren op de solar energie opgeslagen in de batterij. Zo kan de warmtepomp de woning met deze solar energie verwarmen.” Dit is niet alleen een energiebesparende en milieuvriendelijke oplossing voor de toekomst. Het is vanaf medio 2019 ook daadwerkelijk mogelijk om de totaaloplossing van LG te installeren.

 

Innoveren in servicemogelijkheden

Service vormt een belangrijk onderdeel van het installateurs  vak. “In de service ben je echter niet alleen bezig met de toekomst, je kijkt ook naar de huidige oplossingen en de toepassingen die nu geïnstalleerd zijn in woningen”, vertelt Martin Pennings, Service Manager bij LG.

LG begrijpt dat service een belangrijk onderdeel is van het vak, zij zetten dan ook in op innovatieve oplossingen om de installateur te ondersteunen. Dit doet LG onder andere door:

  • De LG Service App
    Waar installateurs voorheen aangewezen waren op de manuals van producten zijn deze nu samengevoegd in een handig te gebruiken applicatie. Daarnaast biedt de Service App handige tools zoals de koudemiddel calculator en een kennisbank, welke helpt bij het oplossen van storingen.
  • Academy & training
    De noodzaak van training is zeker voor installateurs erg belangrijk. Dit omdat het vak snel verandert op het gebied van warmtepompen en de nieuwe discipline waterzijdig. Martin: “Training wordt vaak gezien als tijdverlies en kostenpost. Maar het is juist een belangrijk onderdeel, het is winst voor later.” Zowel LG als ook Centercon bieden dan ook trainingen aan om installateurs te informeren op het gebied van nieuwe ontwikkelingen en producten.
  • Service Tools
    Tot slot stond Martin stil bij de handige service tool: De LGMV. Deze tool kunnen installateurs inzetten om storingen in systemen uit te lezen. De technieken die worden toegepast in klimaatsystemen worden in hoog tempo complexer. De LGMV biedt installateurs hierin een uitkomst.

 

Circulariteit en subsidies

Na Martin Pennings was het de beurt aan Key Accountmanager, Maurice Rebel. Zijn presentatie bood meer inzicht op topics als wetgeving, circulariteit en subsidies. De energietransitie leidt namelijk niet alleen tot veel veranderingen in het productaanbod, ook op het gebied van wet- en regelgeving volgen de wijzigingen elkaar in hoog tempo op. Dit brengt uitdagingen met zich mee voor woningbezitters, maar zeker ook voor woningbouwcorporaties. De zoektocht naar oplossingen om de klimaatdoelstellingen te halen maakt LG van dichtbij mee. Zij zitten tenslotte regelmatig om tafel met corporaties om hen te adviseren over de mogelijkheden. “’Wachten’ zou binnen de energietransitie uit het vocabulaire geschrapt moeten worden”, aldus Maurice. “We zullen met z’n allen stappen moeten gaan zetten, de energietransitie is namelijk een gezamenlijke opdracht én een gezamenlijk doel.”

Heating line-up

Dat de warmtepomp een grote bijdrage gaat leveren aan dit gemeenschappelijk doel mag geen verrassing meer zijn. Erik Stolk, Accountmanager bij Centercon, nam alle aanwezigen dan ook mee in de heating productline-up tijdens zijn presentatie. Hierin stond hij stil bij onder andere de Thema V, de Therma V Monobloc, LG’s Integrated Water Tank en nieuwe producten zoals:

  • Therma V Split
    Aan de buitenkant van de Therma V Split zal je niet ontdekken dat er nieuwe technologieën geïntegreerd zijn, deze focussen zich namelijk volledig op de binnenzijde van de oplossing. Zo is onder andere het koudemiddel gemoderniseerd naar R32. Daarnaast beschikt deze nieuwe unit over een nieuwe R1 compressor waarmee een hogere efficiënte bereikt kan worden, Vapor Injection en Black Fin Coating. Al deze technologieën zijn door LG ontwikkeld, waardoor ook bij lage temperaturen een hoge verwarmcapaciteit bereikt kan worden.

  • Centower
    LG’s Centower Split is uitermate geschikt voor het verwarmen of koelen van woningen en appartementen. Een Centower Split systeem is als volgt opgebouwd; De LG Therma V warmtepomp, welke buiten wordt opgesteld, is door middel van koeltechnisch leidingwerk aangesloten op de Centower. Zelfs bij lage buitenlucht temperaturen is de Therma V warmtepomp in staat voldoende capaciteit te leveren.

    In de Centower zijn een RVS-boiler en een RVS buffervat opgenomen om de door de Therma V opgewekte warmte in warm tapwater of ten behoeve van verwarming of koeling op te slaan. Behalve een boiler- en een buffervat zijn in de Centower ook de secundaire pomp, het expansievat, waterfilter en andere waterzijdige appendages opgenomen. De boiler is in 200, 300 en 400 liter beschikbaar. Doordat de Centower volledig voorgemonteerd wordt geleverd, levert dit enorme tijdswinst op.
  • Hydrokit
    Tot slot is ook de Hydrokit gemoderniseerd, deze heeft namelijk een groter werkbereik bij lage temperaturen tot -25 en hoge temperaturen tot +35 graden. Daarnaast kan deze ook 65 graden water opwarmen. Bij -15 is de Hydrokit nog in staat om water tot ruim 55 graden te verwarmen. Deze nieuwe variant van de Hydrokit is ook voorzien van de SmartThinQ app.

Jos Burgers, bekend van diverse managementboeken gericht op ondernemers, sloot de middag af met zijn bijzonder vermakelijke kijk op het sales traject. Hij gaf de aanwezige installateurs op geestige wijze advies op het gebied van onderhandelen en ondernemen. Waarna de mini-beurs geopend werd en iedereen onder het genot van een hapje en een drankje kon napraten te midden van alle eerder besproken producten.

| Leestijd:

About the author

LG

Blijf op de hoogte van LG Klimaat