Skip to main content

LG/Centercon roadshow van start; hoe we duizend huizen per dag van het aardgas af krijgen

De warmtepomp roadshow is deze maand van start gegaan. Op 2 oktober vond de kick-off plaats op het hoofdkantoor van Centercon in Rotterdam, twee dagen later volgde de tweede sessie op het Amstelveense hoofdkantoor van LG. Beide sessies vormen het startschot voor een tour langs alle provincies in Nederland, waarbij LG en Centercon installateurs, adviseurs, architecten en andere geïnteresseerden van informatie voorzien rondom de warmtepomp en de aankomende energietransitie. Want vragen waren er, zo bleek tijdens de kick-off: over de installatie, wet- en regelgeving en de haalbaarheid van het klimaatakkoord. “Het is een grote uitdaging waar wij graag aan meewerken en over meedenken.”

 

Jarenlange samenwerking

Na het nuttigen van een croissant en een eerste bakje koffie, verplaatsen de bezoekers zich deze dag al snel naar de showroom van LG, waar Roel Drenth, Accountmanager bij Centercon, iedereen welkom heet en LG en Centercon kort introduceert. Door de jarenlange samenwerking tussen LG en Centercon is het logisch dat de twee ook samen optrekken tijdens de energietransitie, op weg naar gasloos wonen. “Met de commotie rondom de gaswinning in Groningen is het startschot gegeven en dat brengt vele vragen met zich mee”, stelt Roel Drenth. Zo is het geluid van de warmtepomp een veelbesproken onderwerp. LG en Centercon denken graag mee over de juiste plaatsing van de warmtepomp evenals een mogelijkheid om het geluid te dempen middels een kast waar de warmtepomp in wordt geplaatst.

Maurice Rebel, Senior Accountmanager bij LG, geeft aan dat LG met de brede heating line-up van diverse warmtepompen een belangrijke rol kan spelen in de energietransitie. In het Klimaatakkoord van Parijs staat dat Nederland in 2050 volledig duurzaam wil zijn en dat betekent dus ook: geen aardgas meer. In Nederland hebben we 7,6 miljoen woningen die daardoor van het aardgas af moeten. “Wanneer we een snelle rekensom maken, betekent dit dat er binnen 32 jaar tijd, met 8000 werkdagen, gemiddeld 1000 woningen per dag van het aardgas af moeten”, licht Maurice Rebel, Senior Accountmanager bij LG, toe. “Een grote uitdaging waar wij graag aan meewerken en over meedenken.”

 

Subsidie bij aanschaf lg-warmtepomp

Om in 2050 te voldoen aan dit Klimaatakkoord worden er allerlei maatregelen getroffen op het gebied van wet- en regelgeving. De belangrijkste daarbij is de wijziging van de energie-eisen in gebouwen: waar voorheen de EPC (Energieprestatiecoëfficiënt) gold, zijn vanaf 2020 de BENG-eisen (Bijna EnergieNeutraal Gebouw) leidend. Dit houdt in dat vanaf 2020 alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw moeten voldoen aan de volgende drie eisen:

  • Maximale energiebehoefte (kWh/m2/jaar)
  • Maximaal primaire fossiele energiegebruik (kWh/m2/jaar)
  • Minimaal aandeel hernieuwbaar op te wekken energie (%)

Op deze manier wil de overheid de Energietransitie stimuleren. Tevens heeft de overheid een subsidiepot van 100 miljoen euro beschikbaar gesteld, genaamd ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie). Dit is een tegemoetkoming bij de aankoop van onder meer warmtepompen. De complete heating line up van LG valt ook onder deze regeling. Op deze manier moet het voor adviseurs, installateurs en de consument aantrekkelijker worden om een warmtepomp aan te schaffen. “De aanschaf van een warmtepomp zorgt onder andere voor waardevermeerdering van de woning en een verhoogd energielabel. Zaken die de komende jaren alleen maar belangrijker worden”, ligt Rebel toe.

Michel Kerst, technisch manager klimaattechniek bij Centercon, gaat vervolgens ook uitgebreid in op de diverse type warmtepompen en het installeren van het buffervat en de boiler. Hij vertelt dat er warmtepompen van 5 tot 16 kW zijn waarbij diverse technieken worden toegepast voor grote en kleine projecten. Daarnaast verduidelijken zowel LG als Centercon dat ze de warmtepompen, boilers en geluidskasten voortdurend aan het ontwikkelen zijn om consumenten en woningbouwcoöperaties de juiste oplossing te kunnen bieden.

Wil jij ook meer te weten komen over wet- en regelgeving omtrent warmtepompen, de subsidies en de mogelijkheden voor het plaatsen van een warmtepomp. Tot 4 december reist de roadshow door Nederland. Bekijk LG Klimaat voor een sessie bij jou in de buurt en schrijf je in.

 

| Leestijd:

About the author

LG

Blijf op de hoogte van LG Klimaat