Skip to main content

Maak goede ventilatie prioriteit

We brengen met z’n allen een groot deel van onze tijd binnen door; thuis, op kantoor of in een klaslokaal. De luchtkwaliteit in gebouwen zou dan ook topprioriteit moeten zijn voor elke woning-eigenaar of gebouwbeheerder. Toch wordt het belang van gezonde lucht nog vaak vergeten.  Voor plaatsen zoals kantoren, fabrieken, ziekenhuizen en scholen is effectieve luchtventilatie van vitaal belang is voor het welzijn en de verzorging van de bewoners. Met deze gedachte ontwikkelde LG Air Solutions een zeer efficiënte en effectieve Energy Recovery Ventilation (ERV) oplossing. Een oplossing die helpt bij het creëren van veilige, schone en gezonde omgevingen in elk gebouw.

 

Een gezond kantoor is een productief kantoor

Wist je dat de concentratie verontreiniging op plaatsen zoals kantoorgebouwen 50 procent hoger kan liggen dan in de buitenlucht? In moderne gebouwen met een verbeterde isolatie heeft de lucht nog minder mogelijkheden om zich te verspreiden dan voorheen. Verontreinigde stoffen die vrijkomen bij de dagelijkse kantooractiviteiten kunnen in het gebouw vast komen te zitten en zich na verloop van tijd gaan ophopen. Langdurige blootstelling aan deze verontreinigde stoffen kan leiden tot een gebrek aan concentratie, vermoeidheid, lagere productiviteitsniveaus of nog erger: astma, allergieën of zelfs beroertes. Veel kantoormedewerkers openen een raam om het kantoor te ventileren, maar dit kan ook andere giftige stoffen en allergenen in het gebouw toelaten. Een goede ventilatie in het kantoor creëert een omgeving die bevorderlijk is voor de gezondheid het welzijn en de productiviteit.

De sleutel tot een veilige productieomgeving

Schadelijke en vervuilende stoffen in fabrieken kunnen sterk verminderd worden door een goede ventilatie. Productieprocessen binnen fabrieken kunnen stof, dampen en chemicaliën produceren die een veiligheidsrisico vormen wanneer ze in de lucht terechtkomen. Grondige ventilatie is van cruciaal belang voor de veiligheid van de werknemers en de bezoekers van de fabriek. Met goed geventileerde lucht kunnen schadelijke en verontreinigde stoffen die tijdens het productieproces vrijkomen uit het milieu worden verwijderd. Dit verbetert zowel het milieu voor de werknemers als ook de duurzaamheid en de levensduur van de apparatuur in de fabriek. Om de veiligheid van de werkomgeving verder te verbeteren worden de CO2-niveaus beperkt, terwijl de overtollige warmte van machines uit de werkruimte kan worden verwijderd. Schone luchtventilatie is de sleutel tot een veilige en efficiënte productieomgeving.

Integraal onderdeel van gezondheidzorg

Het beste voorbeeld van omgevingen waarin schone lucht van levensbelang is voor de gezondheid van zijn bewoners wordt gevormd door ziekenhuizen. Schone lucht en aangename temperaturen doen meer dan alleen de patiënt comfortabel houden. De lucht in ziekenhuizen is vaak beladen met schimmels, bacteriën en virussen die worden veroorzaakt en verspreid door slechte ventilatie en oververhitting. Effectieve ventilatie is dan ook van groot belang voor de gezondheid en veiligheid van patiënten, artsen en het ziekenhuispersoneel.

In de bestrijding van infecties maar ook bij het voorkomen van de verspreiding van ziekten speelt goede ventilatie en toevoer van schone lucht een grote rol. Ventilatie is vooral belangrijk voor een effectieve ontsmetting in operatiekamers en noodcentra waar patiënten bijzonder gevoelig zijn voor infecties met verontreinigde stoffen in de lucht. Ook voor kwetsbare groepen zoals pasgeboren kinderen en ouderen is schone lucht erg belangrijk. Goed geventileerde lucht vormt dan ook een integraal onderdeel van gedegen gezondheidszorg.

Ventilatie van invloed op schoolprestaties

Slechte ventilatie kan ook van invloed zijn op schoolprestaties. Kinderen zijn bijzonder gevoelig voor allergenen in de lucht en studies tonen aan dat schone en goed geventileerde lucht de prestaties van studenten kan beïnvloeden door hun alertheid, concentratie en gezondheid te verbeteren.

Niet alleen de studenten en het personeel hebben baat bij goede ventilatie, ook de school zelf heeft voordeel van schone lucht. De efficiëntie en prestaties van de faciliteiten worden belemmerd door de opbouw van onreine lucht. De allergenen en vervuilende stoffen die in deze lucht zitten dragen daarnaast bij aan gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn, vermoeidheid, hoesten. Al deze factoren maken het leveren van een constante stroom van schone en voldoende geventileerde lucht in scholen noodzakelijk voor de prestaties van leerlingen en de goede werking van scholen. Op dit moment lopen er al diverse projecten om scholen beter te ventileren, een mooi voorbeeld daarvan is Basisschool De Vonder in Riel.

Gezond, schoon en comfortabel dankzij LG ERV

Van onze huizen en kantoren tot onze scholen en ziekenhuizen, LG ERV-oplossingen houden de ruimtes die we dagelijks innemen gezond, schoon en comfortabel. Schone lucht door middel van goede ventilatie is van invloed op ons dagelijks leven en het leveren van kwaliteitslucht is een must voor elk gebouw.

Deze efficiënte en effectieve luchtventilatie-oplossingen verwijderen door middel van een 3-staps zuiveringssysteem de schadelijke allergenen uit de lucht. Filters aan de voor- en achterkant van de warmtewisselaar zorgen ervoor dat de lucht die in en uit de warmtewisselaar stroomt grondig gefilterd wordt. Daarnaast houdt de antiviruscoating op de warmtewisselaar de componenten vrij van virussen en bacteriën, terwijl extra hoogrenderende filters 80 tot 90% van het microstof tot 0,4μm blokkeren. Dit intensieve zuiveringssysteem is de kern van de LG ERV-oplossingen.

Naast intensieve zuivering bieden de ERV-oplossingen van LG ook mogelijkheden om te besparen. Innovatieve toepassingsmodi stellen de systemen in staat om een besparing van 39% te realiseren ten opzichte van natuurlijke ventilatie. Deze toepassing houdt rekening met een seizoensgebonden werking door buitentemperaturen te detecteren en de bedrijfsmodi hier automatisch op aan te passen. Daarnaast zijn er CO2-sensoren geïmplementeerd om CO2-niveaus te detecteren en de ventilatorsnelheden automatisch aan te passen.

De ERV-oplossingen werken naadloos samen met HVAC-systemen, waarbij een onafhankelijke regeling mogelijk blijft. De intuïtieve LG-controller biedt een comfortabel en uitgebreid beheer en configuratie van het systeem waardoor de compacte en onderhoudsvriendelijke LG ERV-oplossing in staat is om elke omgeving grondig geventileerd, veilig en schoon te houden.

| Leestijd:

About the author

LG

Blijf op de hoogte van LG Klimaat