Skip to main content

Smart Homes en slimme HVAC-systemen – deel 1

Naar verwachting zullen er in 2025 maar liefst 75 miljard IoT-apparaten zijn. Deze ontwikkeling op het gebied van connectiviteit brengt zowel voor de industrie als voor gebruikers interessante voordelen met zich mee. IoT-apparaten kunnen namelijk een breed scala aan diensten leveren.

In deze tweedelige blogserie gaan we in eerste instantie dieper in op ‘smart homes’. Welke voordelen heeft de toepassing van IoT voor bewoners van een smart home, en wat maakt een smart home nou slim? Daarnaast zoomen we in op de voordelen van een IoT-integratie in een HVAC-systeem. 

Voorspelling van het aantal aangesloten apparaten per jaar

Smart homes vs. home networks

Een Smart Home is een huis dat IoT-gebaseerde connectiviteit implementeert om het wooncomfort te vergroten. Hierdoor wordt communicatie met huishoudelijke apparaten mogelijk. Waardoor je bijvoorbeeld in staat bent om op afstand controlefuncties uit te voeren op je HVAC-systeem of lampen kunt bedienen.

Er is een duidelijk verschil tussen een smart home en een home network. Zo zijn de mogelijkheden van een home network beperkt. Denk hierbij aan het besturen of bewaken van de ketel, verlichting, sloten en bewakingscamera’s. Een smart home maakt echter gebruik van IoT en kunstmatige intelligentie waardoor er veel meer slimme mogelijkheden ontstaan. De mogelijkheden zijn feitelijk onbeperkt. Door gebruikerspatronen te leren kennen kunnen smart homes bijvoorbeeld meerdere huishoudelijke apparaten bedienen zonder directe commando’s van de gebruiker. Hierdoor is de bewoner van het huis aanzienlijk minder tijd kwijt aan allerlei dagelijkse huishoudelijke klusjes. Daarnaast maakt deze technologie het ook mogelijk om het energieverbruik te meten, waardoor je deze beter kunt beheersen en eventuele wijzigingen kunt doorvoeren om de energiekosten te verlagen.

Omdat er nog geen vaste communicatiestandaarden voor smart home apparaten zijn vastgesteld kan de implementatie van sommige diensten de nodige uitdagingen met zich meebrengen. Met name de normen voor systeem airconditioners, die de meeste energie verbruiken, zijn nog niet vastgesteld waardoor diverse issues op dit gebied nog moeten worden opgelost. Maar daarover meer in deel twee van deze blogserie.

 

Systeem air conditioners en smart home integratietechnologie

Er zijn diverse soorten airconditioners beschikbaar om aan de unieke behoeften en gebruikspatronen bij verschillende gebouwen te voldoen. Maar ook voor de gebruikers van residentiële airconditioners zijn er, volledig in lijn met de huidige smart home trends, verschillende systemen beschikbaar waarmee een IoT-integratie mogelijk is.

Integratiestructuur voor airconditioners voor residentiele systemen en Smart Homes

 

Voordelen van je airconditioner in een smart home

  1. Eenvoudige toegang
    Met behulp van bijvoorbeeld een smartphone kunnen gebruikers zowel binnen als buiten hun huis verbinding maken met hun smart home en gebruik maken van de verschillende functies. Denk hierbij aan zaken als bediening op afstand of monitoring van de airconditioner, bewaking van het energieverbruik en controle van de onderhoudsstatus.

  2. Energiebeheer
    Het systeem kan het totale stroomverbruik en het stroomverbruik gedurende bepaalde perioden bewaken om energie te besparen met suggesties voor optimale bediening van je airconditioner op basis van de weersomstandigheden buiten.

  3. Luchtzuivering
    Met behulp van verschillende sensoren, geïnstalleerd in huis, kunnen de kwaliteitsniveaus van de binnenlucht worden gedetecteerd en kunnen de luchtzuiveringscomponenten in de airconditioners, het ventilatiealarm of de ventilator worden geactiveerd om de lucht schoon te houden.

  4. Onderhoud (voorspelling van systeemstoringen, onderhoud van apparatuur)

Het systeem controleert de status van de airconditioner in real-time om te bepalen of deze al dan niet onderhoud nodig heeft. Deze informatie wordt gedeeld met het servicecentrum van de fabrikant, zodat eventuele problemen snel kunnen worden opgelost. Het systeem biedt ook richtlijnen voor de filter reinigingscyclus en maakt het daardoor mogelijk om de airconditioner onder stabielere omstandigheden te gebruiken.

Nu ken je de basisprincipes en de voordelen van een smart home, maar er is nog veel meer om te weten te komen! Denk aan de systeeminteroperabiliteit en de protocollen die dit mogelijk maken. Houd onze website in de gaten voor het tweede deel van deze smart home blogserie!

| Leestijd:

About the author

LG

Blijf op de hoogte van LG Klimaat