Skip to main content

Warm, veilig en milieuvriendelijk de wintermaanden door

De Arctische regio staat bekend om zijn extreem winterse omgeving. Inheemse volkeren zoals de Inuit, Yupik, Aleoet en Eskimo, hebben zich met succes aangepast aan deze omgeving door het perfectioneren van hun overlevingstechnieken. Het bouwen van een iglo is misschien wel de meest symbolische techniek. Dit ingenieuze ontwerp heeft de tand des tijds doorstaan en is tot op de dag van vandaag nog actueel.

Om de binnenzijde van de iglo te verwarmen van onder het vriespunt tot een comfortabele 20-25 graden Celsius wordt in de iglo een vuur aangestoken. De koude buitenlucht verhindert het smelten van de iglo, terwijl de condensatie die binnenin ontstaat het bouwwerk versterkt en zorgt voor maximale stabiliteit. Op deze manier heeft een iglo geen andere verwarmingsbron nodig. Daarnaast is het milieuvriendelijke karakter van de iglo iets wat goed aansluit bij de actualiteit. Iglo’s worden gebouwd met hernieuwbare grondstoffen en creëren geen afval. Een ambitie die de huidige HVAC-fabrikanten nastreven in de ontwikkeling van de nieuwe generatie verwarmingsoplossingen.

 

De moderne versie van de iglo

Met het Nederlandse zeeklimaat is het bouwen van een iglo echter geen optie. Gelukkig biedt de Air to Water Heat Pump (AWHP) een van de milieuvriendelijkste oplossingen om warm te blijven tijdens de wintermaanden. Deze verwarmingsoplossing gebruikt de warmte uit de buitenlucht en draagt deze over om binnen een warme, droge en comfortabele omgeving te creëren. Door gebruik te maken van deze technologie verlaagt ook het elektriciteitsverbruik aanzienlijk in vergelijking met andere verwarmingsmogelijkheden.

De AWHP-oplossing van LG, genaamd Therma V, is uitgerust met de nieuwste technologieën en biedt een ongeëvenaarde energie-efficiëntie. Zo heeft de Therma V een verbluffend laag elektriciteitsverbruik, deze warmtepomp verbruikt slechts 23-25% van de elektriciteit die conventionele verwarmingssystemen verbruiken, wat zich vertaalt in vier keer de energie-efficiëntie.

Een van de opvallende modellen uit de Therma V Lijn is de R32 Monobloc. Dit model draagt niet alleen bij aan energiebesparing, maar ook aan de bescherming van het milieu. De Therma V R32 Monobloc maakt namelijk gebruik van het milieuvriendelijk koudemiddel R32. Dit betekent dat LG’s Monobloc niet onnodig bijdraagt aan de hoge concentratie van broeikasgassen in de atmosfeer.

Waar bij de iglo de massieve ijswanden voor een comfortabele warmte zorgen, bieden de Therma V oplossingen van LG moderne woningen en hun bewoners een innovatieve manier er warm bij te zitten. De AWHP-oplossing van LG leveren, dankzij het gebruik van de omgevingswarmte van de buitenlucht, meer energie door middel van verwarming dan ze verbruiken in de vorm van elektriciteit. Daarnaast is de warmtepomp door het water temperatuurbereik van 65 °C zeer goed toepasbaar voor zowel LT (Laag Temperatuur) als MT- (Midden Temperatuur) afgiftesystemen.

 

Milieuvriendelijk, een voor de hand liggende keuze

Dat de producten van LG ook daadwerkelijk zorgen voor kostenbesparing bleek uit onderzoek uitgevoerd in Polen en Tsjechië. LG voerde hier een kosteneffectiviteitsanalyse voor AWHP-oplossingen uit, waaruit blijkt dat eigenaren van een AWHP vanaf het derde jaar daadwerkelijk financieel gaan besparen (in vergelijking met situaties waarin traditionele oplossingen gebruikt worden). Daarnaast toont het onderzoek aan dat de energie-efficiëntie van de Therma V resulteert in een grotere kosteneffectiviteit vanaf het vijfde jaar, en dat is zonder enige vorm van overheidskorting.

Om de aanschaf van een milieuvriendelijke AWHP, die vaak gepaard gaat met relatief hoge initiële kosten, echter nog verder te stimuleren biedt de Nederlandse overheid interessante subsidiemogelijkheden aan. De keuze om, net als in de iglo, op een uiterst effectieve manier onze woningen te verwarmen en tegelijkertijd de kleinst mogelijke footprint achter te laten komt daarmee steeds meer voor de hand te liggen.

 

*Analyse uitgevoerd met behulp van LG Air Conditioner Technical Solutions (LAT’s), rekening houdend met de installatie- en exploitatiekosten over een periode van tien jaar. Bij de simulatie werden elk jaar identieke weersomstandigheden gebruikt. Voor simulaties in Polen en Tsjechië werden installatie- en materiaalkosten toegepast volgens de standaardtarieven in elk land. De simulatieresultaten kunnen variëren afhankelijk van de stimulansvoorwaarden, installatiekosten, materiaalkosten, enz. 

| Leestijd:

About the author

LG

Blijf op de hoogte van LG Klimaat