Skip to main content

Word jij mijn nieuwe collega? Ontdek hoe mijn werkdag eruit ziet en solliciteer vandaag nog naar deze functie!

Voor de afdeling Air Solution van LG Electronics Benelux zijn wij op zoek naar een Service Engineer HVAC Nederland. Lees hieronder waar deze functie uit bestaat.

Naam: Pieter Luiten
Functie: Service Engineer LG Electronics Benelux

- Hoe ben je in dit vak terechtgekomen?

Ik was 19 toen ik door mijn schoonvader, die in de koel/vries techniek actief was en ook LG airco’s leverde, geïnteresseerd raakte. Ik heb geen installatie-technische opleiding genoten maar in de praktijk alles geleerd, “aldoende leert men’’. Van mijn werkgever kreeg ik toen aangeboden om de opleiding Koeltechniek A en F-gassen te volgen (toen STEK). Deze heb ik op mijn zaterdagen gevolgd en in een half jaar tijd had ik alle diploma’s gehaald. Vervolgens heb ik 2 jaar nieuwbouw gedaan, met name het monteren van systemen. Waarna ik langzaam meegegroeid ben om daarna storingsmonteur te worden. In deze functie heb ik één jaar bij Centercon gewerkt om vervolgens bij LG aan de slag te gaan.

 

- Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Mijn vak kent geen ‘typische’ werkdag omdat al mijn dagen erg verschillend zijn. Je zou ze kunnen onderverdelen in 3 soorten:

1. Sommige dagen zit ik op het LG kantoor in Amstelveen, hier verzorg ik de technische ondersteuning, regel bestellingen voor onderdelen, en maak data analyses.

2. Andere dagen ben ik betrokken bij de opstart van een klimaatsysteem in bijvoorbeeld een hotel of een groot kantoorgebouw. ’s Ochtends vertrek ik, en gedurende de installatie van het systeem geef ik instructies aan de installateur om de installatie te optimaliseren en te verbeteren.

3. Tot slot zijn er ook nog dagen die bestaan uit een storingsanalyse, waarbij een installateur er zelf niet uitkomt en hij ook met de technische hulp vanuit het LG kantoor niet tot een oplossing komt. Als vanuit onze hotline aan een aantal punten voldaan wordt, rijd ik naar deze installateur toe om het probleem op de locatie op te lossen.

 

- Wat valt je op in de markt van klimaatsystemen?

Wat opvalt is dat er steeds minder basiskennis is over de technische aspecten van klimaatsystemen. Hierdoor is er steeds meer ondersteuning nodig. Tegelijkertijd is er ook een tekort aan monteurs. Terwijl eindgebruikers juist willen innnoveren en investeren. Oftewel je hebt te maken met een echte groeimarkt. LG probeert dit op te vangen door kosteloos extra trainingen aan te bieden in de LG Academy, waarbij installateurs zowel theoretische als praktische kennis opdoen. Daarnaast biedt LG een service app, waarbij installateurs diverse storingsmeldingen kunnen opzoeken met bijbehorende oplossingen. De juiste kennis zorgt in mijn ogen tenslotte voor goed advies. Echter hebben we helaas ook te maken met een een groeiend tekort aan professionele installateurs. Dit vraagt om slimmere oplossingen, zoals Plug-and-Play systemen. Installateurs vinden het vaak prima om iets meer te betalen, wanneer de installatie dan minder tijd kost.

 

- Wat is de grootste uitdaging in jouw werk?

Jezelf rustig houden in diverse situaties is een van de grootste uitdagingen als Service Engineer. Je mag je vooral niet gek laten maken door de druk die je soms opgelegd wordt door installateurs die direct antwoord willen. Je dient dan je rust te bewaren. De LG Service App biedt veel hulp, maar het is belangrijk om niet alleen op een laptop of smartphone te kijken, en vooral zelf goed na te denken. Als het regelventieltje open staat, dan geven de sensoren op het display dit niet aan. Het is dan belangrijk om dit zelf te ondervinden door te testen. De installateur is tegelijkertijd ook onze klant, dus die behandel je uiteraard hetzelfde als de eindgebruiker.

 

- Wat vind jij het mooiste aan jouw vak?

Het mooiste aan mijn vak vind ik de situaties waarin niemand tot een oplossing komt. Ik wil dan niks weten of horen. Geef mij een paar dagen de tijd, en ik ga die oplossing vinden! Er is namelijk áltijd een diagnose te stellen. Ook door bijvoorbeeld alles uit te sluiten kun je iets vast stellen. Het is een stukje natuurkunde wat je moet begrijpen en doorgronden. Als je weet hoe het werkt met de relatie tussen druk en koudemiddel dan wordt het vele malen makkelijker om op basis van trial-and-error een probleem op te sporen. Daardoor kun je de analyse goed doen en als de installateur ernaast ook nog kunde en kennis meebrengt dan is mijn dag helemaal goed!

Verder geniet ik erg van de vrijheid op de weg en het feit dat het elke dag een ander project is. Dan gaat het om een villa, dan een groot kantoor en dan weer hotel, met telkens een andere installateur. Van die diversiteit aan werkzaamheden kan ik erg genieten, geen dag is hetzelfde! Later zal ik wel bij de binnendienst gaan, maar nu geniet ik er nog van om naar buiten te gaan.

 

- Wat zijn belangrijke eigenschappen voor mensen die in deze functie gaan werken?

Als Service Engineer moet je vooral onderzoekend en nieuwsgierig zijn. Je moet de mentaliteit hebben om je tanden ergens in vast te zetten en niet los te laten voordat de oplossing gevonden is. Het draait er niet om dat je alle kennis paraat hebt, je moet ook het doorzettingsvermogen hebben om alle facetten van een systeem te bekijken. Waarom werkt het niet? Dat is de mentaliteit die je moet hebben.

 

- Wat doe je na een lange dag werken?

Ik schrijf het rapport en draag dit over. Daarna zet ik op weg naar huis goede muziek op en daar aangekomen ga ik graag met mijn kinderen gezellig eten. Verder loop ik af en toe een rondje hard om te ontspannen.

 

- Wat is de gekste plek waar je ooit een airco hebt geïnstalleerd?

Ik moest bij deze vraag direct aan een project op de Wallen in Amsterdam denken. Het blijft een interessante wijk. Maar tegelijkertijd is het niet anders dan andere plekken waar klimaatoplossingen gevraagd worden. Alhoewel je op de Wallen wellicht meer verkoeling nodig hebt, haha!

Daarnaast was er een installatie in een schoenenfabriek en een in een klooster die me echt bijgebleven zijn. Dit zijn vaak unieke historische gebouwen en het is mooi om die van hedendaagse techniek te voorzien.

Maar onderschat de kracht van een enthousiaste particulier niet, dit maakt een dag eerder geslaagd dan een leuke plek. De waardering die je krijgt voor het feit dat je er bent, dát maakt het werk wat ik doe het allerleukst.

 

Ben je geïnteresseerd, maar wil je eerst een geheel vrijblijvend gesprek waarin je kennis kunt maken met de functie en je toekomstige collega’s? Dat kan! Geen verplichtingen, gewoon een kop koffie en een gezellig gesprek. Neem contact op met LG Service op 020-456 32 82 en vraag naar Martijn of Martin. Of stuur een mail naar ae.svcsupport@lge.com.

| Leestijd:

About the author

LG

Blijf op de hoogte van LG Klimaat