Skip to main content

Het belang van goede luchtkwaliteit in gebouwen

Het belang van goede luchtkwaliteit in binnenruimtes is de laatste jaren overduidelijk geworden. Dat geldt niet alleen voor zorginstellingen, maar ook voor kantoorgebouwen en klaslokalen.

Diverse gebouwen moeten nog flink wat stappen zetten om goede ventilatie en luchtkwaliteit in binnenruimtes te verbeteren. Uit onderzoek van de AVS (Algemene Vereniging Schoolleiders) blijkt dat bij ongeveer de helft van de scholen de ventilatie niet op orde is. In deze blog gaan we dieper in op de luchtkwaliteit in gebouwen en waar rekening mee te houden.

 

Luchtkwaliteit in gebouwen: hoe zit dat nou eigenlijk?

De luchtkwaliteit in gebouwen wordt door allerlei externe factoren beïnvloed. Naast de kwaliteit van de buitenlucht zijn ook andere factoren van invloed op de luchtkwaliteit binnen. Denk hierbij aan het meubilair in de ruimte, de bouwmaterialen die voor het gebouw gebruikt zijn en de personen die aanwezig zijn. Zo zorgen dertig leerlingen in een klaslokaal allemaal voor hun eigen warmtelast in eenzelfde ruimte. Ook de verschillende seizoenen van het jaar zijn van invloed op luchtkwaliteit. In de herfst is het namelijk een stuk vochtiger en wordt ook via natte kleding vocht mee naar binnen genomen. Voor een goedwerkend ventilatiesysteem moet er met al deze factoren rekening worden gehouden.

 

Hoe kan de luchtkwaliteit in een gebouw worden verbeterd?

Er zijn vier methoden om de luchtkwaliteit binnen te verbeteren namelijk ventilatie, luchtreiniging, hygiënetechnologie en het reguleren van de luchtvochtigheid. Wanneer deze methoden worden toegepast in een woning, kantoor, klaslokaal, ziekenhuis of winkel kan de luchtkwaliteit eenvoudig worden beheerd en verbeterd.

 

Ventilatie

In de eerste plaats is ventilatie gericht op het verwijderen van CO2 en andere gasvormige verontreinigingen die niet met een luchtreiniger alleen kunnen worden gezuiverd.

Moderne gebouwen zijn steeds beter geïsoleerd om energiebesparing te realiseren. Helaas belemmert deze techniek de gezonde luchtcirculatie, waardoor de behoefte aan een mechanisch ventilatiesysteem groter wordt.

Zoals bij elk onderdeel van een HVAC-systeem moet het ontwerp van de ventilatie voldoen aan de eisen van de gebruikers van een gebouw, of het nu gaat om een op zichzelf staand systeem of om een onderdeel van een oplossing voor een volledig gebouw. Om aan de uiteenlopende specificaties te voldoen, heeft LG een reeks modellen ontwikkeld. Onderzoek heeft met name aangetoond dat individuele ventilatie-units voor specifieke gebieden in een gebouw de beste manier zijn om de ventilatie te bevorderen zonder het risico van verspreiding van ziekteverwekkers te vergroten.

De recirculatie van lucht met AHU luchtbehandelingskasten en kanalen zorgt ervoor dat besmettelijke ziekteverwekkers en verontreinigende stoffen zich kunnen verspreiden naar andere delen van een gebouw. Om deze reden bevelen de ASHRAE (American Society of Heating, Refrigeration and Air-Conditioning Engineers) - en de REHVA (Federation of European Heating and Air-Conditioning Associations) -richtlijnen aan dat HVAC-systemen worden uitgerust met gepersonaliseerde ventilatie. Deze gepersonaliseerde ventilatie zou moeten zorgen voor lokale afzuiging om de verspreiding van infecties te voorkomen. Deze systemen vermijden recirculatie van de lucht en leveren sterk gefilterde, verse buitenlucht aan de gebruikers binnen.

 

Luchtzuivering en -filtratie

Naast ventilatie kan de luchtkwaliteit ook worden verbeterd door luchtzuivering en -filtratie. Voor gebruikers wordt aanbevolen om het centrale airconditioningsysteem en andere HVAC-filtratieapparatuur te verbeteren en aan de hoogst haalbare classificaties te laten voldoen of kwalitatieve filters toe te voegen aan het huidige systeem. Zo wordt onder andere HEPA (high-efficiency particulate air)-filtratie met lokale recirculatielucht aanbevolen voor zorginstellingen. Daarnaast is het ook van belang om de systemen goed te onderhouden voor optimale prestaties van de filters.

 

Hygiënetechnologie

Nog een succesvolle techniek om de binnenlucht aan te pakken is door gebruik te maken van hygiënetechnologie. Ultraviolette bacteriedodende lampen hebben aangetoond de luchtkwaliteit binnenshuis effectief te verbeteren door micro-organismen te verwijderen. Zonlicht wordt al langer gebruikt als een methode om de groei van schadelijke bacteriën tegen te gaan en deze aanpak kan worden nagebootst met het gebruik van speciale UV-systemen. Dit soort UV-systemen worden al tientallen jaren gebruikt voor het verwijderen van micro-organismen in ziekenhuizen, laboratoria en andere plaatsen waar gezonde lucht essentieel is.

Verder kan ook ionisatie worden toegepast om het filtermechanisme te verbeteren. Het uitgestoten plasma-ion schakelt bacteriën en virussen uit en zorgt zo voor schonere lucht in een bepaalde ruimte. Actieve waterstof- en zuurstofionen worden rechtstreeks in de lucht vrijgelaten om de impact van VOS (Vluchtige Organische Stoffen) te helpen verminderen, terwijl actieve zuurstof de giftige deeltjes neutraliseert en H2O genereert.

 

Reguleren van de luchtvochtigheid

Tenslotte is het proactief beheren van de vochtigheid in binnenruimtes belangrijk voor de gezondheid van de aanwezigen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het hanteren van de luchtvochtigheidsgraad tussen de 40 en 60 procent vele voordelen biedt voor de menselijke gezondheid. Bij een lage luchtvochtigheid (10%-20%) is het menselijk lichaam kwetsbaarder voor infecties.

Gezien de huidige onzekere omstandigheden en rekening houdend met toekomstige bedreigingen, is het verstandig om rekening te houden met verschillende factoren bij de keuze voor een passend ventilatiesysteem. Een gezonde luchtkwaliteit in gebouwen zal belangrijk blijven. LG Air Solution probeert zowel een hygiënisch als een prettig binnenklimaat te creëren door middel van nauwkeurig afgestelde systemen en persoonlijk advies.

| Leestijd:

About the author

LG

Blijf op de hoogte van LG Klimaat