Skip to main content

LG Air Solution en partners

Samen in een hogere versnelling naar de energietransitie

 

LG Air Solution bundelt haar krachten met een aantal sterke distributiepartners voor de levering van lucht-water warmtepompen. Een samenwerking die er voor zorgt dat zij nog beter kunnen inspelen op de groeiende vraag naar warmtepompen. “De samenwerking met onze partners is een mooi voorbeeld van hoe we in de markt samen een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de energietransitie”, zegt Robin Klous, Sales Manager Heating van LG Air Solution.

 

Nederland staat voor een enorme bouwopgave. Zo moeten er tot 2030 maar liefst één miljoen woningen worden gebouwd. Tegelijkertijd staat ons land voor de uitdaging om de energietransitie handen en voeten te geven, wat onder meer betekent dat Nederland uiterlijk in 2050 van het aardgas af moet. Het doel is om al vóór 2030 zo’n anderhalf miljoen bestaande woningen in Nederland te verduurzamen.

De warmtepomp is cruciaal om deze energietransitie in een stroomversnelling te brengen. Het is een markt die dan ook snel groeit; zo zijn in 2022 bijna 100.000 warmtepompen geplaatst, een toename van 37 procent in vergelijking met een jaar eerder. Vrijwel elke nieuwbouwwoning - zo’n 60.000 per jaar - wordt inmiddels voorzien van een warmtepomp.

 

Het voorkomen van ruis

De warmtepomp is weliswaar populair, maar roept ook weerstand op. Ten onrechte, vindt Robin. Als Sales Manager Heating is hij verantwoordelijk voor de verkoop van LG’s warmtepompen en warm water-producten in de Nederlandse markt, met een focus op installateurs en groothandels.

“Er is soms veel te doen over het geluid dat buitenunits van luchtwarmtepompen zouden produceren. Een waterpomp maakt echter geen herrie, hoewel dit vaak wel de perceptie is van de eindgebruiker. Net als andere fabrikanten werken we hard aan hoogwaardige, zo stil mogelijke apparatuur en goede installatieconcepten. Als er klachten zijn, blijkt vaak dat dit niet aan het systeem ligt, maar dat ‘onderweg’ iets fout is gegaan, bijvoorbeeld door installatie- of engineering-fouten. Na de productie - waarvoor wij als LG verantwoordelijk zijn - zijn er schakels in het proces die ruis kunnen veroorzaken en waarop wij geen invloed hebben. Om dit te voorkomen, gaan we met distributeurs en installateurs in gesprek over hoe we dit vraagstuk samen - in budgettair, technisch en esthetisch opzicht - zo goed mogelijk kunnen oplossen."

 

Drie zijden van dezelfde driehoek

LG Air Solution werkt op dit moment met vijf distributeurs samen. Na het sluiten van een overeenkomst staan de eerste maanden volledig in het teken van trainingen. Zo heeft LG onlangs op alle negen regionale vestigingen van Rensa tientallen technici en engineers getraind om hen kennis te laten maken met het bedrijf en de producten die zij in de markt zet.

Deze samenwerking is begin dit jaar van kracht gegaan. Door het volgen van de trainingen zijn ze vertrouwd gemaakt met alle commerciële en technische aspecten van de warmwaterpompen en warmtepompboilers die LG aanbiedt: “Na zo’n eerste ronde trainingen geven we hieraan een vervolg met het trainen van honderden monteurs. Om hen zo goed mogelijk te ondersteunen, bieden we hen een training aan, zodat ze de apparatuur op de juiste manier installeren en in bedrijf stellen. Op ons hoofdkantoor in Amstelveen worden zij in kleine groepen in twee tot drie dagen helemaal klaargestoomd: van installatie tot engineering en van service tot onderhoud. Zo creëren we onder installatiebedrijven draagvlak voor onze producten”, legt Robin uit.

De vijf distributeurs waarmee zij samenwerkt, zijn de verbindende schakel tussen LG en de installatiebedrijven, vertelt hij. “In deze ‘driehoek’ levert LG haar producten aan de distributeur, die een sterke voorraadpositie heeft en installateurs van de juiste apparatuur en onderdelen kan voorzien. Als fabrikant, distributeur en installateurs moeten we de handen ineenslaan om de eindgebruiker zo goed mogelijk te bedienen.”

Bovendien kunnen alle partijen in deze driehoek elkaar versterken. “LG zet in op innovaties die de installateur en de groothandel enorm kunnen helpen. Zo hebben we in technologisch opzicht een grote voorsprong op de concurrentie en bieden we vijf jaar garantie op onderdelen. Installateurs kunnen er dus op vertrouwen dat ze ook op de langere termijn alle noodzakelijke componenten kunnen leveren aan hun eindklanten”, vertelt Robin. “Daarnaast scoren onze producten goed op het gebied van stroomverbruik. Zo is het rendement van onze warmtepompen veel hoger dan van andere aanbieders. Verder houden wij de dienstverlening klein en persoonlijk: met korte communicatielijnen in een platte organisatie. Monteurs kunnen waar nodig bellen met onze serviceafdeling die hen online op afstand kan helpen om storingen en problemen zo snel mogelijk te verhelpen. Ook hebben we een service-app waarmee we voor installateurs alle relevante documentatie ontsluiten. Zo kan de monteur op locatie op basis van het typenummer van een toestel alle brochures en technische documenten op zijn smartphone opzoeken en snel storingen oplossen.”

‘We willen een early adapter zijn en geen volger’

Een andere innovatie is de lancering van een warmtepomp op propaan (R290) die uiterlijk in 2024 op het programma staat. “R290 is het natuurlijke koudemiddel dat wordt beschouwd als alternatief voor synthetische koudemiddelen als R32 en R410a, die binnen enkele jaren als gevolg van Europese regelgeving worden uitgefaseerd. In tegenstelling tot deze koudemiddelen heeft R290 een zeer lage milieubelasting”, vertelt Robin. “We hebben nu een speciale testopstelling met propaan op twintig warmtepompen in Europa draaien, waaronder Nederland. Dat houdt in dat we technologie die binnen twee tot drie jaar verplicht wordt, nu al in een testomgeving draaien en testen hoe deze warmtepomp in een gemiddelde woning in Nederland functioneert. We zitten in de laatste testfase en als dit positieve resultaten oplevert, kunnen we gefaseerd van start gaan met productie. Met deze innovatie spelen we dus proactief in op wetgeving die nog van kracht moet worden. We willen een ‘early adapter’ zijn en geen volger.”

 

Het kaf van het koren scheiden

Dat is volgens Robin ook een voorwaarde om de missie te realiseren die LG voor ogen staat. “LG wil wereldwijd en in Nederland een Top 3-speler zijn. We hebben alle productlijnen en capaciteit in huis om deze ambitie te realiseren. De weg ernaar toe is echter voor ons het belangrijkst en dat is een reis die we samen met distributeurs en installateurs afleggen”, benadrukt hij. En dat is geen overbodige luxe.

De markt voor warmtepompen is ‘booming’ en drukbevolkt met nieuwe spelers die niet altijd de kwaliteit en veiligheid van producten kunnen waarborgen. “Tot voor een paar jaar geleden waren er slechts zes tot zeven grote fabrikanten, die de markt van oudsher voorzien van warm water en verwarmingsproducten. Door de snelle opkomst van warmtepompen zijn nu ruim honderdtachtig spelers op de markt. Uiteindelijk zal waarschijnlijk een shake-out plaatsvinden, waarin het kaf van het koren wordt gescheiden”, verwacht Robin.

“LG kijkt daarom kritisch naar de partners met wie zij in zee gaat. Zij moeten betrouwbaar zijn, een goede prijs-kwaliteit verhouding bieden en onze oplossingen goed en veilig kunnen installeren. Onze distributeurs delen deze ambitie met ons en daarom zijn we met elkaar in zee gegaan.”

| Leestijd:

About the author

LG

Blijf op de hoogte van LG Klimaat