Skip to main content

Life's Good Als het Geëlektrificeerd is

Wat is een VRF-systeem en waarom is het een ideale oplossing voor een perfect binnenklimaat?

De R290 warmtepomp: een duurzame oplossing voor verwarmen en koelen

De kracht van AI binnen de HVAC-sector

Vacature Senior Accountmanager Heating

Vacature Sales Support medewerker

Samen met partners in een hogere versnelling naar de energietransitie

De nieuwe Therma V R32 Split 4 en 6 kW

LG lanceert zeer energie-efficiënte MULTI V i met geavanceerde AI-software

LG Electronics lanceert Therma V Propaan (R290) Warmtepompen

LG Electronics verlaagt geluidsniveaus van het Multi Split gamma buitendelen

5 vragen aan Robin Klous: Over de explosieve vraag naar warmtepompen

LG ARTCOOL: airconditioner in een stijlvol jasje

LG Energy Lab: genereer energielabels met één druk op de knop

Het belang van goede luchtkwaliteit in gebouwen

Verwarm of koel met de Therma V en bespaar energie

Waardevolle cultuur en historiek in de ideale omstandigheden bewaren dankzij HVAC

Waardevolle cultuur en historiek in de ideale omstandigheden bewaren dankzij HVAC

Musea en archieven zijn bronnen van onschatbare culturele en historische waarde. In zulke gebouwen is het niet alleen comfortabel voor de bezoekers om van een aangenaam klimaat te genieten dankzij HVAC systemen, ze spelen ook een belangrijke rol in het behouden van de integriteit van vaak gevoelige materialen die bij een precieze temperatuur en vochtigheid bewaard moeten blijven. Om te voorkomen dat cultureel belangrijke materialen niet worden aangetast, moeten HVAC systemen op elk moment de juiste omstandigheden creëren in uiteenlopende ruimtes. Deze constante prestaties en het behoud van de controle erop, kunnen enorm veel energie opslorpen wat leidt tot hoog oplopende rekeningen en een negatieve impact op lange termijn op het milieu.

Het juiste HVAC systeem kan die problemen voorkomen en exorbitante energiefacturen en de aantasting van het milieu de kop indrukken. Dat is precies wat LG HVAC oplossingen voor mekaar krijgen. Oplossingen zoals de Multi V 5 leveren strafe prestaties af én zijn tegelijk erg zuinig. Indoor units zoals de DUAL Vane Cassette en de Round Cassette bieden gediversifieerde luchtstromen en een esthetisch uitzicht dat geschikt is voor eender welke omgeving. Eenvoudige controle en monitoringopties maken het mogelijk om vanuit één centrale locatie of zelfs vanop afstand exacte temperaturen en vochtigheidsgraden in te stellen en vast te houden in elke individuele ruimte. We nemen de oplossingen die het mogelijk maken om in musea en archieven een comfortabel klimaat te creëren en de culturele en historische schatten in de best mogelijke omstandigheden te bewaren even onder de loep.

Precisie, Power en Efficiëntie

In een museumgebouw met unieke klimaatvereisten, is de krachtige Multi V 5 een ideale oplossing om meerdere indoor units individueel te beheren. De specifieke LG Ultimate Inverter Compressor laat het systeem snel en accuraat de gewenste temperaturen bereiken en behouden over een ruim verspreide ruimte en slaagt er tegelijk het energieverbruik te beperken. De Multi V 5 maakt ook gebruik van Dual Sensing Control waardoor de temperatuur en vochtigheidsgraad tegelijk worden gedetecteerd zodat de ideale omstandigheden gecreërd én behouden kunnen worden. Als er uitzonderlijke museumstukken of oude boeken uit een archief in de ruimte aanwezig zijn, is het cruciaal om het ideale klimaat te creëren om deze zo goed mogelijk te bewaren. Dual Sensing Control zorgt voor een precieze regeling en houdt het energieverbruik laag.

Indoor luchtstromingen

Grote musea en uitgebreide archiefbibliotheken bestaan vaak uit heel veel uiteenlopende en grote ruimtes zoals lobby’s, atria, bezichtingsruimtes, zalen, opslagruimtes en onderzoekslabo’s. Elk type ruimte heeft andere klimaatvereisten. Grote lobby’s en atria hebben een krachte luchtstroming nodig die er ondanks de hoge plafonds toch comfortabele temperaturen kan voorzien. Bezichtigingsruimtes en zalen hebben een meer precieze luchtstroming nodig om zowel bezoekers een aangenaam gevoel te geven én de aanwezige gevoelige materialen te beschermen. De LG indoor unit solutions zoals de DUAL Vane Cassette en de Round Cassette kunnen een nauwkeurige luchtstroming bieden én voegen tegelijk een esthetische toets toe aan het specifieke interieur van een museum of bibliotheek.

De mogelijkheid om een op maat afgestemde airflow op te wekken die voldoet aan eender welke vereiste in eender welke ruimte, is wat de DUAL Vane Cassette zo uniek maakt. De unieke DUAL Vane technologie en de 3D ventilator van LG maken het mogelijk om nog grotere ruimtes van de gevraagde luchtstromingsmogelijkheden te voorzien. De krachtige 3D ventilator en de twee individuele vanes staan zelfs in voor de ideale temperaturen, ook tot op de vloer van grote lobby’s met plafonds van tot wel vijf meter hoog. De Integrated Sensing Technology stelt de DUAL Vane Cassette in staat om de temperatuur op de grond te detecteren zodat het gewenste aantal graden Celsius in de gehele ruimte wordt bereikt. Bovendien kan ook de LG Air Purification Kit met vijf stapsluchtzuivering eraan gekoppeld worden. Die haalt 99,9% van PM1.0 fijn stofdeeltjes uit de lucht om ook in gebouwen waar grote mensenmassa’s toestromen een veilige omgeving te krijgen.

De ronde vorm van de LG Round Cassette elimineert daarnaast alle blind spots om voor een nog efficiëntere luchtstroming te zorgen. Dankzij de Crystal Vane technology werkt de Round Cassette met 6 standen voor een nauwkeurige luchtstroming en tot 30 procent snellere temperatuurregeling. Doordat de Round Cassette ook geruisloos is, past ze perfect in bibliotheekomgevingen waar stilte een vereiste is. Naast haar sterke prestaties, heeft de Round Cassette ook een elegant en hertekend design dat geschikt is voor in musea en de aandacht niet afleidt van de tentoonstellingen. Bovendien is het systeem zo ontworpen, dat het makkelijk en amper storend kan worden geïnstalleerd en onderhouden.

Neem de luchtstroom volledig in handen

Het gecontroleerd regelen en beheren van het indoor klimaat is cruciaal voor de efficiëntie en de prestaties van HVAC systemen. Daarom zijn de HVAC systemen van LG zowel te bedienen als in de gaten te houden vanop een centrale locatie of zelfs vanop afstand met een pc, smartphone of tablet. Systeembeheerders kunnen dankzij de LG AC Smart 5 het comfort, de efficiëntie en het klimaat eenvoudig bijhouden in elke ruimte waarin het systeem actief is. De ThinQ-connectiviteit maakt het ook mogelijk de controle over het systeem in handen van beheerders te laten met volledige integratie in het HVAC-ecosysteem. Beheerders hebben dankzij deze toepassingen real-time toegang tot elke component van het systeem om het energieverbruik en de impact op het milieu in de hand te houden en tegelijk het comfort van de bezoekers en de veiligheid van de gevoelige materialen in musea en archieven te garanderen.

Waar nauwkeurige klimaatcontrole en geavanceerde prestaties noodzakelijk zijn voor het behoud van waardevolle materialen, zijn de HVAC oplossingen van LG perfect geschikt om exact de prestaties te leveren die verwacht worden, ook in uitzonderlijke gebouwen zoals musea en archieven of bibliotheken, overal ter wereld. Zowel bij de bouw van een nieuwe site als bij de renovatie of uitbreiding van een bestaand gebouw waar cultuur en historiek hand in hand gaan, levert LG de HVAC oplossingen die de nagel op de kop slaan.

LG’s nieuwe ventilatieoplossing voor woningen biedt binnenshuis comfort en energiebesparing

LG’s nieuwe ventilatieoplossing voor woningen biedt binnenshuis comfort en energiebesparing

Efficiënte energieterugwinningsventilatie minimaliseert het elektriciteitsverbruik en houdt de lucht in huis zuiver en gezond.

LG heeft zijn allereerste Residential Energy Recovery Ventilation (ERV)-oplossing in Europa gelanceerd. Vrijwel alle nieuwbouw in EU-landen moeten bijna-energieneutrale gebouwen (BENG) zijn en er is een grote groep huiseigenaren die hun energievoetafdruk willen verkleinen. Zodoende is de vraag naar energie-efficiënte producten, zoals LG's Residential ERV, nog nooit zo groot geweest.

Een complete oplossing voor woningventilatie, uitgerust met meerstapsfiltratie, helpt bij het creëren van een aangenaam en gezond binnenklimaat én het besparen van energie. De LG Residential ERV is compatibel met de LG ThinQ™-app en biedt een intuïtieve gebruikerservaring met realtime monitoring van fijnstof- en kooldioxideniveaus en bediening vanaf elke locatie.

Goede ventilatie is belangrijk voor het behouden van een gezonde leefruimte en het verwijderen van stilstaande lucht door dit te vervangen met zuivere, schone lucht van buiten. Dankzij LG's warmtewisselaar zorgt de nieuwe Residential ERV niet alleen voor effectieve luchtcirculatie maar vermindert deze ook aanzienlijk de energieverspilling – tot wel 85 procent van de verwarmingsenergie(1) in de winter en 83 procent van de koelenergie(2) in de zomer. Dit resulteert in een minimaal energieverbruik.

De Residential ERV maakt gebruik van verschillende geavanceerde technologieën voor luchtzuivering en hygiëne om schadelijke deeltjes en ziektekiemen uit de lucht te verwijderen en optimale productprestaties te behouden. De UVnano™-technologie wordt gebruikt in verschillende huishoudelijke apparaten van LG, waaronder DUALCOOL-airconditioners. Het zorgt voor een schone luchtstroom door voor 99,99 procent te voorkomen dat bacteriën en virussen(3) groeien op de oppervlakken van het voorfilter van de ERV, dat grote stofdeeltjes opvangt voordat ze het huis kunnen betreden. De luchtkwaliteit binnenshuis wordt verder verbeterd door het ePM1 95 procent fijnstoffilter dat meer dan 95 procent van de fijnstofdeeltjes opvangt. (4)

Bovendien biedt de LG Residential ERV nauwkeurige, realtime bewaking van de luchtkwaliteit met zijn Dual Laser Fine Dust- en CO2-sensoren. Gebruikers kunnen de luchtkwaliteitsstatus controleren via de ThinQ-app, de optionele bedrade afstandsbediening of een compatibele smart home-controller. De ventilatieprestaties worden automatisch aangepast aan de gedetecteerde stof-/CO2-niveaus. Bovendien stellen de Dual Laser Fine Dust Sensors de ERV in staat om te bepalen wanneer het fijnstoffilter moet worden vervangen. Gebruikers ontvangen via de smartphone en afstandsbediening een melding.

"Iedereen weet en is er zich van bewust dat goede ventilatie noodzakelijk is, al zeker in de huidige tijden. Hier biedt LG met de Residential ERV een mooie oplossing en mooi meegenomen is een verminderd energieverbruik. De ERV verbetert daarenboven de luchtkwaliteit binnenshuis én biedt een slimme gebruikerservaring", zegt Pieter Van Der Poorten Sales Manager bij LG Air Solution. "We blijven onze luchtzuiveringstechnologieën versterken en onze reeks efficiënte luchtoplossingen voor woningen uitbreiden om klanten schonere lucht, meer comfort en aanzienlijke energiebesparingen te bieden."

1. Gebaseerd op het testresultaat van de efficiëntie van de temperatuuruitwisseling onder de verwarmingsconditie van energiegerelateerde producten (ErP). Wint tot 80 procent van de verwarmingsenergie terug in de Super High/High-modus en 84 procent in de Low-modus. Test uitgevoerd bij een binnentemperatuur van 20,5 graden Celsius met een relatieve vochtigheid van 59,5 procent, en een buitentemperatuur van 5 graden Celsius met een relatieve vochtigheid van 65 procent in overeenstemming met de Japanse industriële norm.
2. Levert tot 74 procent van de koelenergie in de Super High/High-modus en 83 procent in de Low-modus. Test uitgevoerd bij een binnentemperatuur van 26,5 graden Celsius met een relatieve vochtigheid van 64,5 procent, en een buitentemperatuur van 34,5 graden Celsius met een relatieve vochtigheid van 75 procent in overeenstemming met de Japanse industriële norm.
3. Getest door TÜV Rheinland door meting van het aantal bacteriekolonies (Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Klebsiella pneumoniae) bij een temperatuur van 25,2 graden Celsius met een relatieve vochtigheid van 50,10 procent na 2 uur gebruik van het product.
4. Vangt tot 95 procent van het fijne stof op met een deeltjesgrootte van 0,3㎛. Getest door Korea Conformity Laboratories bij een temperatuur van 23,5 graden Celsius met een relatieve vochtigheid van 45,10 procent.

De luchtkwaliteit in huis verbeteren in slechts 5 stappen

De luchtkwaliteit in huis verbeteren in slechts 5 stappen

Het belang van een goede luchtkwaliteit staat meer en meer op de agenda. Een essentiële factor die zeker meespeelt in de kwaliteit van de gezondheid en een woning. LG benadrukt al jarenlang het nut van een goede luchtcirculatie, dit met al hun toestellen en toepassingen. Denk hier bijvoorbeeld aan de LG Mirror of Deluxe. Aan de hand van verschillende stappen voorziet LG een volledige aircare solution gebasseerd op innovatie, waar alles start met de juiste producten voor de juiste omgeving.

Allereerst heeft LG een standaard pre-filter die het stof in de ruimte eruit filtert. Hierna beschikt de unit over een allergiefilter die de partikels zoals bijvoorbeeld huisstofmijt aanpakt.

Als derde stap werkt LG met de UV nano technologie die de interne ventilator bacterievrij houdt met behulp van ultraviolet licht, wat zorgt voor een zuivere ventilator. Met de auto cleaning functie gaan ze het vocht dat zich binnenin de unit vormt automatisch, drogen.

Als vijfde en laatste stap zuivert LG de lucht nog verder met behulp van de Ionizer.

De Ionizer voorziet negatief geladen Ionen in de luchtstroom, deze hechten zich vast op bacteriedelen in de ruimte en neutraliseren deze met 99%. Door dit principe van AirCare toe te passen op een aantal systemen binnen het RAC segment, zetten ze met LG de volgende stap om een gezonde en frisse leefomgeving te creëren.

Toepassing stappen

Zowel de LG ARTCOOL Mirror, Deluxe, Prestige en de Air Purifiers, hanteren deze 5 stappen. Met de Air Purifiers gaat LG verder en detecteren ze ook de microstofdeeltjes die in de lucht aanwezig zijn. Door de 5 richtlijnen te hanteren kan LG de gebruiker informeren wat de luchtkwaliteit op dat moment is. Dit is zichtbaar op de binnenunit en via de LG ThinQ-app per lichtindicatie en aanduiding van de PM deeltjes die aanwezig zijn in de lucht.

Anders dan de rest

Alle binnenunits in het gamma van LG zijn standaard voorzien van een wifi-connectie. Hierdoor kan de gebruiker de units bedienen via de LG ThinQ-app en via spaak i.c.m. Google Home of Alexa. LG zet ook al jaren in op luchtkwaliteit met hun RAC-oplossingen.

Waar moet je aan denken bij de aanschaf van een warmtepomp?

Waar moet je aan denken bij de aanschaf van een warmtepomp?

Steeds meer Nederlandse huiseigenaren verduurzamen hun woning sinds de gasprijs zo hoog is. Dat blijkt uit een enquête onder leden van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), Holland Solar, Vereniging Warmtepompen en Branchevereniging Bodemenergie. Sommige huishoudens betalen zelfs honderden euro's per maand extra voor gas en stroom. Daarom zijn er de afgelopen maanden onder meer veel warmtepompen besteld.

Het overstappen van een cv-ketel naar een warmtepomp kan op jaarbasis flink in de kosten schelen. Daarnaast is het ook een duurzame keuze met het oog op de toekomst en het klimaat. Maar, voordat je als huiseigenaar voor het comfort van een warmtepomp kiest, zijn er een aantal belangrijke afwegingen. Daarom deelt Rob van Hofwegen, Accountmanager bij LG een aantal praktische tips.

  1. Is de woning goed geïsoleerd?

Het verduurzamen van een woning is een stappenplan waarbij de warmtepomp de laatste stap vormt. Isolatie is in de meeste gevallen dus de eerste stap. Voor nieuwere woningen is die stap vaak al gezet vanwege moderne richtlijnen; voor oudere woningen moet dat nog gedaan worden. Daarbij hoeven niet alle stappen in één keer te worden doorlopen. Want ook met goede isolatie, en nog zonder warmtepomp, profiteren huiseigenaren van een lagere energierekening.

Zonder goede isolatie verdwijnt de warmte in huis binnen de kortste keren. Het gevolg is dat er extra energie nodig is om de woning warm te houden, wat een hogere eindafrekening oplevert. “In een goed geïsoleerde woning neemt ook het energieverbruik af, wat op jaarbasis veel kan schelen”, vertelt van Hofwegen. “De meeste woningen die na 2001 gebouwd zijn, komen aardig in de buurt van de basis aan isolatie die nodig is. Verder kun je als huiseigenaar spouw-, vloer- en dakisolatie en HR++-glas laten aanbrengen om de isolatie te verbeteren.”

Let daarbij op de maximale watertemperatuur die een waterpomp kan afgeven. Wanneer de radiatoren het afgiftesysteem in huis zijn, is er een hogere watertemperatuur nodig om de woning te verwarmen. In het geval van vloerverwarming is er een lagere temperatuur nodig. De maximale watertemperatuur van de warmtepomp moet voldoende zijn om de woning bij strenge vorst comfortabel te verwarmen.

  1. Welk type warmtepomp is geschikt voor de woning?

Is alle isolatie in orde? Check! Dan is het tijd om naar de verschillende soorten aan warmtepompen te kijken. De meest populaire categorie vandaag de dag bestaat uit lucht-water warmtepompen. Deze werken volledig op elektriciteit en onttrekken warmte uit de buitenlucht. Daarom heeft deze warmtepomp een hoog rendement.

“Er zijn twee types warmtepompen op de markt. Het Monobloc-systeem, waarbij alle koeltechnische componenten aangesloten zijn in de buitenunit, en het Split-systeem, waarbij de installatie is verdeeld over een buiten- én een binnenunit”, licht van Hofwegen toe. “Beide systemen hebben hun voordelen. Het hangt daarnaast af van het project: renovatie of nieuwbouw, beschikbare plaats of leidinglengte… dit zijn allemaal factoren zijn die de keuze bepalen. Een ervaren installateur kan op basis van de woning het juiste advies geven.”

  • Lucht-water warmtepomp met Monobloc-systeem:
    • Vaak lagere installatiekosten vanwege het ontwerp van de warmtepomp;
    • Heeft een specifieke plek nodig om goed te functioneren (bij voorkeur binnen 4 meter van de cv-ketel).
  • Lucht-water warmtepomp met Split-systeem:
    • Biedt meer ruimte voor afstand tussen binnen- en buitenunit (tot 20 meter);
    • Installatiekosten kunnen hoger uitvallen.
  1. Wie zorgt voor de installatie?

Huiseigenaren zijn verplicht om een gecertificeerd bedrijf in te schakelen voor de plaatsing van een geothermische warmtepomp. Bij een lucht-water warmtepomp is dit echter niet verplicht, hoewel het zeker wordt aangeraden. Voor veel installaties met koudemiddelleidingen is namelijk een geldig F-gassen certificaat nodig. Daarnaast is het belangrijk om met een betrouwbare en gecertificeerde installateur te werken voor de eventuele subsidieaanvraag. Van Hofwegen: “Alleen met een factuur van een installerende partij heb je recht op de subsidie voor de aankoop van een warmtepomp.”

Een groot voordeel van de warmtepompen van LG is dat ze een cv-ketel kunnen vervangen zonder dat de vloerverwarming of radiatoren verwijderd moeten worden.  “De warmtepompen worden met het warmtesysteem verbonden door waterleidingen. Dit maakt de overstap naar een lucht-water warmtepomp een stuk minder ingrijpend”, besluit van Hofwegen.

Wil je meer te weten komen over de verschillende Monobloc- en Split-warmtepompen? Bezoek dan https://www.lg.com/nl/warmtepomp.

VSK 2022: LG Air Solution presenteert nieuwe line-up voor een gezond klimaat

VSK 2022: LG Air Solution presenteert nieuwe line-up voor een gezond klimaat

Van 17 tot en met 20 mei 2022 presenteert LG tijdens vakbeurs VSK haar brede portfolio aan hoogwaardige klimaatoplossingen voor een gezonder binnenklimaat. Ook de nieuwste compacte en geïntegreerde lucht-water warmtepomp, de THERMA V R32 Monobloc S, is bij de stand van LG te zien. Vakbeurs VSK vindt in 2022 plaats in de Jaarbeurs Utrecht en is de grootste installatievakbeurs van Nederland.

 

Alles voor optimaal optimaal gezond klimaat

De belangrijkste thema’s van de 25e editie van de VSK-beurs zijn duurzaamheid, digitalisering en een gezond binnenklimaat. Daar sluit LG zich bij aan onder de noemer ‘AirCare’. Of het nu gaat om woningen, scholen, kantoren of winkels; met de o.a. de UVnano-technologie wordt de luchtkwaliteit efficiënt geoptimaliseerd. “Dit is uniek in de markt omdat pollen, fijnstof, bacteriën én virusdeeltjes op deze manier worden verwijderd. Zuivere lucht hoort nu eenmaal bij een optimaal binnenklimaat”, vertelt Martin Pennings, Academy Manager bij LG.

Op de stand van LG is veel aandacht voor de verschillende lucht-water warmtepomp oplossingen. Met name de LG THERMA V R32 Monobloc S lucht-water warmtepomp staat in de schijnwerpers. Bij deze toepassing zijn de binnen- en buitenunit gecombineerd in één compacte module. Zeer hoge prestaties (100% bij -15oC) en geluidsarm zijn de uitzonderlijke kenmerken van deze unit. En dankzij het gebruik van R32 koudemiddel wordt de CO2-uitstoot verder verlaagd.

“De nieuwe Monobloc S warmtepomp geeft gehoor aan de gewijzigde geluidseisen in het bouwbesluit voor de toepassing van buiten opgestelde warmtepompen en airconditioningsystemen. Geluidsarm met hoge prestaties”, vertelt Martin Pennings. “De geluidseis op de erfgrens bedraagt een maximale waarde van 40 dB(A) in de nacht. Ondanks deze verscherpte geluidseisen is de Monobloc S warmtepomp de ideale toepassing.”

 

Uitgebreid portfolio past bij iedere installateur

Tijdens de VSK-beurs presenteert LG haar brede portfolio aan oplossingen bij STAND 07.C022 in Hal 7. Daarnaast zijn de volgende toepassingen te zien:

  • De prestigieuze LG DUALCOOL Deluxe met Air Purification en UVnano™-technologie;
  • De innovatieve LG ARTCOOL met Air Purification en UVnano™-technologie;
  • Het krachtige LG Multi V 5 VRF-systeem voor de zakelijke markt, waaronder retail, kantoren en hospitality;
  • De efficiënte en compacte LG THERMA V R32 Monobloc S lucht-water warmtepomp;
  • De moderne LG DUAL Vane Cassette met vijftrapsfiltratie;
  • De duurzame LG Inverter Warmtepompboiler en LG Integrated Water Tank (IWT). Deze worden verbonden door waterleidingen waardoor koudemiddelleidingen overbodig zijn. Dit maakt beide oplossingen interessant voor installateurs die niet F-gassen-gecertificeerd zijn.

“We zijn enorm trots op onze deelname dit jaar aan installatievakbeurs VSK. Op die manier kunnen we alle bezoekers laten zien hoe wij een AirCare Complete System realiseren”, vertelt Pennings. “Onze klimaatoplossingen zijn niet alleen efficiënt en duurzaam, maar dragen ook bij aan een gezond binnenklimaat door zowel stof- als virusdeeltjes te verwijderen. Daarom kunnen bezoekers ons volledige portfolio én het merk LG ervaren. Het is voor iedereen zeker de moeite waard om een kijkje te komen nemen.”

 

De 25e editie van VSK vindt plaats van woensdag 17 mei tot en met vrijdag 20 mei 2022 in de Jaarbeurs Utrecht. Bezoek de stand van LG: 07.C022 in Hal 7.

Voor gratis tickets, klik hier.

 

 

Blijf op de hoogte van LG Klimaat